Рада відмовилася повертати російське ТБ до євроквоти

Народні депутати відмовилися ухвалити проект постанови, запропонований "Опозиційним блоком", про скасування ухваленого 17 травня законопроекту щодо вилучення російських передач з квоти європейського продукту на телебаченні і радіо.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, пропозицію "Опозиційного блоку" підтримали лише 5 народних депутатів з мінімально необхідних 226 голосів.

У запропонованому "Опозиційним блоком" проекті постанови № 2766-п 3 народні депутати з фракції "Опозиційного блоку" стверджують, що нібито відбулося порушення регламенту під час голосування за вищезазначений законопроект.

Як повідомляв Укрінформ, ухвалений 17 травня законопроект № 2766 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо визначення передач європейського виробництва" вилучає російські передачі з квоти європейського продукту на телебаченні і радіо.

У документі йдеться, що ліцензіати (крім супутникового мовлення) у проміжках часу між 7 та 23 годинами повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними передачами: передачі європейського виробництва, а також США та Канади повинні становити не менше 70 відсотків загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50 відсотків загального тижневого обсягу мовлення - передачі українського виробництва.

Також зазначається, що в цей самий час у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення.

Передачею європейського виробництва вважається передача, створена однією або декількома юридичними особами - резидентами держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

До передач європейського виробництва, крім випадків, визначених цією частиною, також належать передачі виготовлені на замовлення юридичних осіб-резидентів держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, за умови, що безпосереднім виробником таких передач також є особи-резиденти таких держав.

Наголошується, що у разі, якщо передача створена на замовлення або за участю однієї або декількох юридичних осіб-резидентів держави визнаної Верховною Радою України державою-агресором та або державою-окупантом, така передача не може вважатися передачею європейського чи українського виробництва.