Референдум про зміни до Конституції не на часі - Бекешкіна

Голова Фонду "Демократичні ініціативи ім І.Кучеріва" Ірина Бекешкіна вважає, що референдум про зміни до Конституції наразі проводити недоцільно

Про це вона заявила у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі після оприлюднення загальнонаціонального опитування, згідно з яким половина населення України взагалі не читала текст Конституції.

«На мою особисту думку, недоцільно зараз проводити цей референдум», - сказала Бекешкіна.

Водночас вона зауважила, що є варіант, коли можна винести на референдум не Конституцію загалом, а окремі найбільш резонансні зміни, які вносять в Конституцію.

«Але як соціолог хочу застерегти, що дуже часто люди відповідають так, як ставлять їм запитання. У соцопитуваннях ми намагаємося так поставити питання, щоб там не було підштовхування до певної відповіді, а на референдумі запитання дуже часто ставиться не нейтрально», - пояснила соціолог.

Як приклад вона навела можливе запитання стосовно того, чи готові українці заради миру погодитися на деякі особливості місцевого самоврядування на Донбасі. Бекешкіна переконана, що люди скажуть - так. Але якщо спитати, чи згодні ви на особливий статус на Донбасі, який обмежує вплив України на цій території, люди однозначно скажуть - ні. «Але це одне й те ж», - додала соціолог.

Нагадаємо, 24 січня Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у зверненні до українців закликав провести в 2016 році референдум щодо нового проекту Конституції. Яценюк наголосив, що ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким бути Основному закону.