Українського хакера у США засудили до майже 14 років ув’язнення

У США засудили громадянина України Ярослава Васінського до 13 років 7 місяців ув’язнення за участь у проведенні понад 2500 хакерських атак та вимаганні 700 млн доларів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє міністерство юстиції США.

"Сьогодні громадянина України засудили до 13 років 7 місяців ув’язнення та зобов’язали виплатити понад 16 мільйонів доларів компенсації за участь у понад 2500 хакерських атак та вимаганні викупу у розмірі понад 700 мільйонів доларів", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, яке вело ФБР, Васінський разом зі спільниками здійснив тисячі атак з використанням програми-вимагача Sodinokibi/REvil. Хакери зламали тисячі комп’ютерів по всьому світу та шифрували їх за допомогою програм-вимагачів. Потім зловмисники вимагали викуп, погрожуючи публічно розкрити дані жертв.

Васінський визнав себе винним за 11 пунктами обвинувачення у змові з метою вчинення шахрайства та у відмиванні коштів.

Його затримали у Польщі у жовтні 2021 року та екстрадували до США у березні 2022-го, передає Радіо Свобода.

Читайте також: ФБР попереджає, що китайські хакери готуються атакувати критичну інфраструктуру США

Як повідомляв Укрінформ, американський суд засудив 40-річного громадянина РФ Володимира Дунаєва до п'яти років та чотирьох місяців позбавлення волі за участь у розробці та розгортанні шкідливого програмного забезпечення, відомого як Trickbot, яке використовувалося для здійснення кібератак на американські лікарні та інші підприємства.