СБУ викрила «схему» на ₴10 мільйонів під час ремонту нафтопроводу

Фото

На Житомирщині СБУ викрила групу осіб, яка привласнила майже 10 млн грн під час реконструкції магістрального нафтопроводу АТ» Укрнафта».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Управління СБУ в Житомирській області.

«Служба безпеки викрила схему розкрадання державних коштів, виділених на реконструкцію магістрального нафтопроводу АТ «Укртранснафта» на Житомирщині. Мова йде про капітальний ремонт лінійно-виробничої станції та встановлення навколо неї посиленого паркану для покращення контрдиверсійної захищеності об’єкта», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для проведення відповідних робіт держпідприємство протягом 2018-2019 років провело декілька тендерів. За підсумками торгів переможцями було визнано дві київські компанії, які не мали належної матеріально-технічної бази та кваліфікованих працівників.

При цьому, як установило слідство, підрядники штучно завищували вартість будматеріалів, необхідних для реконструкції інфраструктурного об'єкта. За деякими позиціями закупівельні ціни у 4 рази перевищували ринкові.

Читайте також: Ремонті їдальні для військових: на Дніпропетровщині будівельників викрили на розкраданні 3,7 мільйона

За інформацією СБУ, фігуранти вкрали майже 10 млн грн і не виконали запланований обсяг робіт, передбачений підписаною угодою. Для виведення державних коштів у тінь та їх подальшого перерозподілу ділки використовували підконтрольні фірми. Своєю чергою посадовиця «Укртранснафти» без належних перевірок підписувала підрядникам акти прийому-здачі невиконаних робіт.

На підставі зібраних доказів, трьом представникам компаній-підрядників повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 366 (Внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Посадовиці АТ «Укртранснафта» інкримінується ч. 2 ст. 367 КК (Службова недбалість).

Читайте також: Посадовців Ужгородської міськради викрили на розкраданні бюджетних коштів - СБУ

Як повідомляв Укрінформ, НАБУ і САП викрили схему заволодіння електроенергією ПрАТ «НЕК “Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів, внаслідок чого компанії завдано збитків на понад 716 млн грн, чотирьом підозрюваним повідомили про підозру.