З березня 2024 року РФ планує колективні депортації українців із окупованих територій - правозахисник

Окупанти планують перші колективні депортації громадян України із окупованих територій з березня 2024 року.

Про це засновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«За повідомленнями наших джерел, після березня 2024 року окупанти планують перші колективні депортації громадян України із окупованих територій», - зазначив правозахисник.

За його словами, для тих, хто відмовився отримати російський паспорт, запровадили низку санкцій.

«Якщо громадянин України в окупації не отримав паспорт Росії, то протягом 90 днів він має стати на облік з обов’язковою процедурою дактилоскопії та фотографування. У разі відмови від процедури дактилоскопії та фотографування, громадянин України підлягає адміністративній відповідальності, яка полягає у штрафі від 2000 рублів для фізичних осіб та 400 тисяч для юридичних осіб (якщо кампанія взяла на роботу людину без паспорта Росії)», - зазанчив Лисянський.

Читайте також: Росія не випускає українців з ТОТ, щоб «паспортизувати» більше людей - прикордонники

Також передбачено видворення громадянина України із забороною в’їзду протягом 5 років.

Крім того, з 1 січня 2024 року усі громадяни України на тимчасово окупованих територіях будуть зобов'язані оформити патент чи дозвіл на роботу. В іншому випадку роботодавець, у якого працює громадянин України, підпадає під російські санкції. Це може бути накладання адміністративного штрафу: на громадян – від 2 тис. до 5 тис. рублів; на посадових осіб – від 25 тис. до 50 тис. рублів; на юридичних – від 250 тис. до 800 тис. рублів чи адміністративне призупинення діяльності терміном до 90 суток.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє депортувати жителів тимчасово окупованих територій України, які не взяли громадянство РФ.