Агента ФСБ, який на Черкащині шпигував за ППО, посадили на 15 років

Фото

До 15 років позбавлення волі засудили російського агента, який шпигував за позиціями протиповітряної оборони та блокпостів у Черкаській області.

Як передає Укрінформ, про це Служба безпеки України повідомляє у Телеграмі.

"Служба безпеки зібрала вичерпну доказову базу на ще одного агента ФСБ. Він передавав окупантам локації протиповітряної оборони та блокпостів українських захисників на Черкащині", - ідеться в повідомленні.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника у результаті спецоперації в січні цього року.

Як встановило слідство, ворожим поплічником є працівник місцевої лікарні, якого ФСБ дистанційно залучила до негласної співпраці у листопаді 2022 року.

За вказівками агресора він фотографував місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону. Особливу увагу звертав на бойові позиції української ППО.

Читайте також: СБУ викрила агента білоруських спецслужб, який шпигував за північним кордоном

Також загарбників цікавили точні координати блокпостів, кількість присутніх там військових, їх озброєння і техніка.

"Ще одним ворожим завданням був збір інформації щодо проведення мобілізації, рівня військової підготовки та вмотивованості українських захисників. Отримані відомості агент передавав через анонімний чат у месенджері, де прикріплював мітки з дислокацією об’єктів на електронній карті", - сказано в повідомленні.

Розвідувальна інформація потрібна була російським загарбникам для підготовки серії ракетних ударів по регіону.

Під час обшуку за місцем проживання зрадника вилучили мобільний телефон та планшет із доказами законспірованого листування з ФСБ. Також було виявлено паспорт зразка колишнього СРСР і прокремлівську символіку.

Читайте також: СБУ затримала російську агентку, яка здавала позиції ЗСУ у Кривому Розі

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Як повідомляв Укрінформ, жителя Одеси, який передавав російським загарбникам дані про Сили оборони та коригував ворожі ракетні удари по регіону, засудили до 15 років позбавлення волі.