До суду передали справи ще понад 60 колаборантів з Луганщини

Від початку року слідчі СБУ скерували до суду обвинувальні акти проти більш ніж 60 колаборантів на тимчасово окупованій території Луганщини.

Як передає Укрінформ, про це 3 Управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях повідомило у Фейсбуці.

Зазначається, що частині колаборантів вже винесено вироки.

«Правопорушників засуджено до тривалих термінів позбавлення волі з конфіскацією майна. Зазвичай вирок передбачає також заборону обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк до 15 років», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Мелітополі зрадникам і колаборантам заборонили виїжджати за межі міста

Так, судами на Волині та Івано-Франківщині за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) засуджено мешканців Луганської області, які добровільно обійняли посади «заступників прокурорів» Новопсковського та Марківського районів так званої «генпрокуратури лнр». Обидва зловмисники отримали по 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

На Буковині до 10 та 12 років ув’язнення засуджено «прокурорів» з окупаційних «прокуратур» Біловодського та Марківського районів.

До 10 років за ґратами з конфіскацією усього майна засуджено ексдепутатку Старобільської міськради, яка вступила в злочинну змову з окупантами і зараз обіймає посаду «заступника голови адміністрації Старобільського району лнр».

Читайте також: На Харківщині «директору» школи дали два роки тюрми за співпрацю з росіянами

Оскільки фігуранти цих справ переховуються на тимчасово окупованій території України, до них застосовано спеціальну процедуру заочного засудження. Усі вони оголошені у розшук. Початок строку відбування покарання засудженим обчислюватиметься з дати їх затримання та реального виконання покарання, зазначили в СБУ.

Читайте також: Співпрацювати з ворогом погодились 700 мешканців Мелітопольського району – мер

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України викрила на колабораційній діяльності так званого «прокурора Сєверодонецька», начальників «ровд» та «арестного дома».