У Маріуполі загарбники знесли Будинок з годинником - історичну пам’ятку міста

Фото

У тимчасово захопленому російськими військовими Маріуполі загарбники замість обіцяної реконструкції знесли історичну пам’ятку міста - Будинок з годинником, де знаходилась майстерня монументального мистецтва Віктора Арнаутова.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

«Будинок з годинником», який є історичною пам’яткою, де знаходилась майстерня світового генія монументального мистецтва Арнаутова, - знесено. З початку демонтажу окупанти волали, що це не знесення, а реконструкція. Ось вона - реконструкція від окупантів. В нуль. В труху. Так екскаваторами після бобм нищать всю справжню історію Маріуполя», - написав Андрющенко.

Він опублікував фотографію цього будинку до знесення, зроблену 11 січня, та сьогоднішнє фото вже після руйнування.

Віктор Арнаутов (23.11.1896 р. – 22.03.1979 р.) - український радянський художник-монументаліст; член Спілки радянських художників України. Народився на Дніпропетровщині, юні роки жив у Маріуполі, з 1920 року - в еміграції. Викладав у Стенфордському університеті, був заслуженим професором факультету мистецтв. У 1963 році переїхав до СРСР і прийняв радянське громадянство. Жив у Жданові (нині Маріуполь). Помер в Ленінграді, але похований у Маріуполі.

Читайте також: У Маріуполі загарбники демонтують трамвайні колії

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів, без нормального постачання електрики, води, газу.

Загарбники зносять пошкоджені ними будинки, щоб приховати сліди своїх злочинів.