Повернення українського мовлення на звільнені території: в Апараті РНБО узгодили кроки

В Апараті Ради національної безпеки і оборони України у п’ятницю, 28 жовтня, під головуванням керівника служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Наталії Ткачук відбулася міжвідомча нарада з питань відновлення українського мовлення на звільнених від росіян територіях.

Як передає Укрінформ, про це РНБО повідомляє у Фейсбуці.

«Забезпечення вітчизняного мовлення є важливою складовою боротьби з російськими фейками та пропагандою. Перше, на що спрямовані дії російських загарбників під час захоплення території України, - повне блокування доступу до правдивої інформації та руйнування відповідної інфраструктури. Напрацювання комплексних та оперативних заходів із відновлення телерадіомовлення на деокупованих територіях України є першочерговим завданням держави у сфері інформаційної безпеки», - заявила Ткачук.

За словами технічного директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергія Семерея, станом на 28 жовтня повністю відновлено мовлення у звільнених від російських загарбників Сумській та Чернігівській областях.

Крім того, тривають активні відновлювальні та стабілізаційні роботи з метою налагодження системи телерадіомовлення на Харківщині. Водночас залишається проблемним питання забезпечення доступу до інформації жителів Херсону та області.

Як зазначається, головними перепонами для відновлення мовлення на звільнених територіях України є руйнація висотних споруд, а також відсутність електропостачання або його нестабільне підключення.

Читайте також: У ЄС створили новий інформаційний ресурс для боротьби з російською дезінформацією

Учасники наради обговорили та узгодили практичні кроки з вирішення проблемних питань доступу громадян на звільнених територіях до вітчизняного інформаційного продукту. Ця робота триватиме у рамках діяльності відповідної робочої групи, що створена та функціонує при Апараті РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав уряди всіх країн заборонити мовлення пропагандистського телеканалу RT (russia today).