Через розв’язану росією війну в Чорному морі вже загинули до 50 тисяч дельфінів – еколог

З початку віроломної російської агресії на Україну через дії ворожих гідролокаторів у Чорному морі вже загинули до 50 тисяч китоподібних.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці відомий еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв.

«На узбережжі Одещини, в межах Тузлівського нацпарку, ми знову ще знайшли останки загиблих двох дельфінів на піщаному пересипі», - зазначив Русєв.

Учений-біолог пов’язує загибель дельфінів-афалин з діями військових кораблів росії у північно-західній частині Чорного моря. «Тварини гинуть унаслідок використання гідролокаторів (сонарів), які негативно впливають на здоров`я та життя тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, і вони отримують потужну акустичну травму», - уточнив Русєв.

Читайте також: У Чорному морі масово гинуть дельфіни - порушили справу про екоцид через агресію рф

Таке шалене навантаження чорноморського середовища гідролокаторами, вважає одеський еколог, призводить до сліпоти і наступної загибелі дельфінів, останки яких потрапляють на доступне для моніторингу узбережжя нацпарку.

За розрахунками Русєва, станом на 1 жовтня, загальна кількість загиблих китоподібних трьох видів у Чорному морі через військові дії досягнула набагато більше ніж 5000 особин за період з 24 лютого 2022 року.

«Хвилі виносять на берег лише близько п'яти відсотків усіх загиблих тварин, решта просто потрапляє на дно моря, і ми не можемо їх зареєструвати… Тому вважаємо, що за час війни російських варварів проти України вже загинуло, ймовірно, до 50 тисяч китоподібних, що є вкрай жахливим для морської екосистеми», - підсумував Русєв.

Як повідомляв Укрінформ, Одеська облпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом масової загибелі (екоциду) дельфінів у Чорному морі внаслідок збройної агресії росії проти України. Зразки тканин ссавців, знайдених мертвими на узбережжі, направлять на експертизу до Італії та ФРН.