Перші пенсії на звільненій Харківщині вже доставили у Балаклію і Гракове

На звільнених від рф територіях Харківської області триває активна виплата пенсій - зокрема, перші пенсії вже були доставлені пересувними відділеннями Укрпошти у звільнені від росіян Балаклію та Гракове.

Про це у Телеграмі поінформувала пресслужба Мінреінтеграції України, передає Укрінформ.

«Перші пенсії вже доставлені пересувними відділеннями Укрпошти у звільнені від окупантів Балаклію та Гракове на Харківщині. Пенсіонерам, які не виходять з дому, гроші розвезуть по домівках до кінця тижня», - уточнюється у повідомленні.

Зазначається, що наразі проводиться виплата пенсій за квітень, травень та вересень – згідно з відомостями з Пенсійного фонду України. «Щойно з’являться відомості за решту місяців, будуть здійснені виплати і за них. Очікується, що це може бути вже на початку жовтня», - заявили у відомстві.

Читайте також: У Балаклію доставили понад 100 тонн гуманітарних вантажів

Низку рішень про початок доставки та виплати пенсій мешканцям звільнених населених пунктів Харківської області ухвалили 10 вересня – за результатами засідання Координаційного штабу з питань деокупованих територій.

«Зазначимо, громадяни, що живуть на територіях, які зараз звільняються, не мали можливості отримувати соціальні виплати від держави, в тому числі пенсії, близько пів року. Разом з тим, гроші щомісяця нараховувались. Зараз на деокупованих територіях держава намагається якнайшвидше виплатити пенсіонерам усі гроші, що їм нараховані», - уточнюється у повідомленні.

За даними установи, пенсію через Укрпошту наразі можуть отримати тільки її клієнти – люди, які свого часу написали у Пенсійний фонд заяву на її отримання саме в такий спосіб і, відповідно до списків з ПФУ, пенсії і сплачуються.

Читайте також: Після окупації: на вулиці Балаклії повертається вільне життя

При цьому тим пенсіонерам, кому приходить пенсія на банківські картки, і які не можуть наразі зняти готівку, мають можливість написати заяву про переведення на обслуговування до Укрпошти - тоді вони отримають гроші у відділенні поштового зв’язку чи пересувному відділенні.

«Наразі Ощадбанк та Приватбанк складають списки для тимчасового переведення виплати пенсій через Укрпошту», - уточнили у Мінреінтеграції.

Також для пенсіонерів – клієнтів банків – зняття готівки з карток буде забезпечено такими варіантами: організованими виїздами на автобусах у найближчі діючі відділення; оперативним відновленням роботи банкоматів; зняттям готівки в касах магазинів.

Окремо зазначається, що для відновлення роботи стаціонарних поштових відділень потрібно забезпечити електропостачання та зв'язок, і робота в цьому напрямку триває.

При цьому у міністерстві радять громадянам, якщо вони мають запитання чи не можуть зв’язатися зі своєю ОВА, звертатися по допомогу до Мінреінтеграції за телефонами: 15-48 - цілодобова гаряча лінія Мінреінтеграції з кризових питань; +38 (066) 813-62-39 - гаряча лінія Уповноваженого з питань ВПО.

Як повідомлялося, пересувні відділення Укрпошти 13 вересня поїхали в Гракове та Балаклію Харківської області, де розпочали роботу на базі стаціонарних відділень, які працювали там до початку повномасштабного вторгнення рф.