No candidate for block: lastnews На Київщині завершили першу фазу радіаційного обстеження деокупованих районів, забруднення немає

На Київщині завершили першу фазу радіаційного обстеження деокупованих районів, забруднення немає

Фахівці ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» (ДНТЦ ЯРБ) завершили першу фазу радіаційного обстеження деокупованих територій Київщини. Радіоактивного забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, яке могло бути пов’язане з діяльністю російських загарбників, не виявлено.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України з посиланням на Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).

«Обстеження виконувалося з метою виявлення радіоактивно забруднених об’єктів, калібрувальних джерел та інших радіоактивних матеріалів, які могли бути вивезені із території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення солдатами російської армії під час окупації, а також для виявлення радіоактивного забруднення, яке могло бути винесене окупантами за межі ЗВіЗБ(О)В у результаті порушення режиму радіаційної безпеки», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що фахівці ДНТЦ ЯРБ здійснили обстеження на території Бучі (північна частина міста), Ворзеля, селища Гостомель (ЖК Покровський) та сіл Озера і Мощун, а також Іванківської ОТГ (селищ Іванкова, Бабинці, сіл Рудня-Шпилівська, Шпилі, Білий Берег, Розважнів, Станишівка, Сукачі). Маршрут радіаційного обстеження враховував інформацію щодо місць, де може бути виявлене радіоактивне забруднення, отриману від місцевих мешканців.

Читайте також: СБУ зібрала докази ядерного тероризму росіян у Зоні відчуження

За результатами обстеження не виявлено радіоактивного забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, яке могло бути пов’язане з діяльністю окупантів. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД). Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,22 мкЗв/год, що відповідає природним фоновим значенням, характерним для даної місцевості.

Як повідомлялося, Генеральний штаб ЗСУ 1 квітня поінформував про відновлення контролю українських військ над більш як 20 населеними пунктами у Київській та Чернігівській областях.

Фото: Державна інспекція ядерного регулювання України