Стратегічне завдання росіян: Кириленко про руйнування пам'ятки Святогірської лаври

Всіхсвятському скиту у Святогірській лаврі, знищеному сьогодні ворожими обстрілами, понад 100 років – він був освячений у 1912 році.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив керівник Донецької військової обласної адміністрації Павло Кириленко.

«Святогірська лавра знову під російським вогнем — сьогодні росіяни знищили Всіхсвятський скит. Цьому скиту понад сто років. Він був освячений у 1912-му. Його вже руйнували за часів комуністичного тоталітарного режиму, зруйнували тепер вдруге», - написав Кириленко .

Він підкреслив, що росіяни нищать все, до чого можуть дотягнутися, незважаючи на жодні культурні зв'язки.

«Святогірська лавра, що перебуває в канонічній єдності з московським патріархатом, вже не вперше під обстрілом: раніше росіяни вже вбили чотирьох служителів лаври та тяжко поранили ще чотирьох. Все це робиться зі схвалення московського патріарха кирила та російського народу», - зазначив очільник області.

За його словами, знищити українську культуру — це стратегічна мета росіян, і лише спільними зусиллями всього цивілізованого світу їх можна зупинити.

«Росія має бути виключена з ЮНЕСКО та всіх культурних організацій, російські діячі мають стати нерукоподатними у всьому світі. Від цього залежить порятунок тисячолітньої культурної спадщини», - наголосив керівник ОВА.

Читайте також: росії не місце в ЮНЕСКО: Зеленський відреагував на удар по Святогірській лаврі

Як повідомлялося, 4 червня під обстріл окупантів знову потрапила Святогірська лавра в Донецькій області. Палав Всіхсвятський скит Святогірської лаври. У Донецькій єпархії УПЦ підтвердили, що, окрім монастирської братії та сестер, в храмі перебувало близько 300 біженців, серед яких інваліди, літні люди, приблизно 60 дітей, у тому числі немовлята.

Свято-Успенська Святогірська Лавра УПЦ мп — монастир УПЦ мп у Святогірську. Монастир розташований на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця. Окрім наземних будівель, має крейдяні печери. У лаврі зберігаються мощі преподобного Іоанна, затворника Святогірського. Раніше лавра була монастирем. Перші згадки про нього датуються 1526 роком.