Громади можуть зробити управління відходами економічно вигідним - U-LEAD

Децентралізація

Українські громади, завдяки налагодженню системи управління відходами, можуть не лише зробити навколишнє середовище чистішим, але й отримувати економічну вигоду.

Про це у коментарі Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою», яка організовує спеціальне навчання для громад з управління відходами.

«У діяльності з управління відходами ми пропонуємо громадам скористатися найкращим українським досвідом, щоб стати більш дружніми до довкілля, зрозуміти необхідність та важливість даної діяльності в громадах, зробити навколишнє середовище чистішим, а також продемонструвати, що управління відходами може бути не лише суспільно необхідною діяльністю, але й також економічно ефективною справою», - зауважують у Програмі.

Тут наголошують, що громади повинні розуміти, що будь-яка інвестиція передбачає генерування прибутку. Враховуючи необхідність значних капіталовкладень для повного циклу сортування та переробки відходів, така інвестиція повинна концентруватися хоча б на рівні регіонального полігону.

«В більшості випадків потреба у фінансуванні заходів з управління відходами буде значно перевищувати можливості бюджетів громад. Тому важливо розробити такий місцевий план управління відходами, який дозволить максимально ефективно використовувати наявні ресурси, підсилити фінансові спроможності в реалізації окремих заходів з використанням інструментів співробітництва територіальних громад (спільне фінансування окремих заходів із сусідніми громадами), залучити співфінансування з бюджетів вищого рівня (обласного, державного), за можливості залучити фінансування з інших джерел, зокрема інвестиційне», - пояснюють фахівці.

На їхнє переконання, враховуючи сучасні тенденції, ідеальний план управління відходами – це комплексна програма щодо безпечного довкілля із залученням всіх зацікавлених сторін: опрацьований в деталях алгоритм дій зі створення/вдосконалення системи управління відходами в громаді з урахуванням зовнішніх факторів та наявних ресурсів.

«Якість послуг у сфері управління відходами має зрости, а навантаження на довкілля бути мінімізованим. Завдання та заходи ідеального місцевого плану управління відходами повинні бути узгоджені з відповідним регіональним планом та гармонізовані з планами інших громад кластеру, до якого входить громада», - наголошують у «U-LEAD з Європою».

Крім того, тут зауважують, що управління відходами залежить від багатьох факторів, зокрема, розміру громади, типів відходів, поточної ситуації в громаді. При цьому, щоб напрацювати якісний план управління відходами, потрібно починати з найпростішого – збір даних та аналіз ситуації в громаді, укладення договорів на надання послуг для поводження з побутовими відходами, упорядкування наявних сміттєзвалищ та ліквідація стихійних звалищ. Будівництво сміттєсортувальних ліній, а тим більше сміттєспалювальних заводів, в першу чергу повинно враховувати економічну доцільність та ефективність.

Читайте також: Управління відходами: U-LEAD починає навчальну програму для громад

Так, 12 громад, які братимуть участь у даній ініціативі , будуть об’єднані в мережу, що слугуватиме також платформою для отримання нових знань, місцем обміну інформацією між громадами та джерелом накопичення досвіду. «U-LEAD з Європою» залучила висококваліфікованих експертів, які супроводжуватимуть громади від початку до завершення даної ініціативи.

Як повідомлялося, Програма «U-LEAD з Європою» організує навчання для представників громад щодо розробки планів управління відходами.Для участі у програмі буде відібрано 12 територіальних громад, населення яких не перевищує 50 тисяч жителів. До навчання запрошують громади із Дніпропетровської, Кіровоградської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей.

Програма впроваджуватиметься онлайн і передбачає проведення 8 логічно пов’язаних навчальних заходів, що поєднують теоретичні та практичні семінари (з 10 березня по 2 червня 2022 року). Крім того, 4 квітня відбудеться віртуальний навчальний візит у громаду, яка має успішний досвід управління відходами. Передбачено надання консультативної підтримки експерта U-LEAD на етапі підготовки та розробки місцевих планів управління відходами з 16 березня до 23 липня 2022 року.

U-LEAD надасть фінансову підтримку на реалізацію спільного проєкту щодо управління відходами.

Фото з відкритих джерел