На Чернігівщині зафіксували найнижчу ціну за гектар відчужених земель

Графік

У Чернігівській області зафіксували найнижчу в Україні ціну за 1 гектар відчужених земель.

Як передає Укрінформ, про це у своєму звіті за 100 днів після відкриття ринку землі повідомила Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру.

"Найдешевшу ціну за 1 гектар відчужених земель зафіксовано у Чернігівській області – 315 грн – у Ніжинському районі (Заньківська сільська рада) продано ділянку площею 2 га для ведення особистого селянського господарства за 630 грн, відповідно ціна за один гектар сформувалася 315 гривень", - ідеться у тексті аналітичної інформації.

За словами заступника директора департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олега Крапивного, після відкриття в Україні ринку землі в області було укладено близько 400 угод із продажу земельних паїв, які до 1 липня поточного року були під мораторієм. Середня вартість 1 га - 23,3 тис. грн. Власники паїв вважають, що це - низька ціна і продавати землю не поспішають, а сільгоспвиробникам купувати її зараз не вигідно.

Читайте також: Перші 100 днів показали, що ринок землі працює — Лещенко

Загальна кількість земельних угод (разом із ділянками для ведення особистого селянського господарства) після відкриття ринку землі в області перевищила 1000.

За даними Держгеокадастру, з 1 липня по 9 жовтня в Україні було відчужено 28 288 земельних ділянок різного призначення загальною площею 70,57 тис. га. Середня вартість землі - 43,9 тис. грн/га.

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.