У Тернополі в рамках Програми «U-LEAD з Європою» навчалися проєктні менеджери громад

Децентралізація

Навчальна програма «Управління проєктним циклом», у якій взяли участь проєктні менеджери громад Тернопільської, Волинської, Львівської, Рівненської, Закарпатської та Івано-Франківської областей, завершилася у Тернополі.

Проєкт реалізували у рамках Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Навчальна програма була поділена на 5 окремих модулів, які включали низку питань проєктного циклу. Зокрема, учасники вивчали нові підходи в управлінні громадою. Йшлося про зацікавлені сторони та цільову аудиторію, певні ризики, логіко-структурний аналіз, календарний план, бюджет і фіналізацію проєктів», - розповіла кореспонденту агентства керівниця Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Наталія Онищук.

За її словами, нині важливо розробити стратегії розвитку громад та організувати на базі визначених стратегією завдань, процес розробки проєктів.

«Громади не повинні хаотично брати участь у всіх доступних конкурсних відборах із наспіх підготовленими заявками. Натомість потрібно якісно розробляти проєкти, передбачені стратегією розвитку. Такий шлях вітають донори, бо хочуть бачити стратегічний підхід до процесів розвитку в громадах», – підкреслив експерт програми «U-LEAD з Європою» Петро Гоцалюк.

Онлайн-навчальна програма підготовлена для посадових осіб місцевого самоврядування, які займаються питаннями розвитку територіальних громад.

Читайте також: Громада у Запорізькій області планує розвивати туристичну та аграрну сфери

Учасниками навчальної програми стали представники 12 громад із західних областей України.

Проєктні менеджери більше дізналися про взаємозв’язок проєктів зі стратегічним плануванням розвитку територіальних громад. Також учасники програми навчалися шукати ресурси, які необхідні для реалізації проєкту, співпрацювати з зовнішніми джерелами фінансування та займатися пошуком позабюджетних коштів.

На цьому підтримка громад в проєктному менеджменті не закінчиться, оскільки запланована ще низка заходів та консультацій за участю експертів Програми «U-LEAD з Європою».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.