Під Одеською ОДА вимагали зупинити демонтаж друкарні Фесенка

Фото

Під будівлею Одеської облдержадміністрації 9 серпня відбувся пікет, учасники якого вимагали зупинити демонтаж історичної будівлі - друкарні Фесенка на вулиці Рішельєвській, яка за років УНР випускала першу українську валюту.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

В акції протесту взяли участь переважно жителі сусідніх з історичною спорудою будинків. За словами протестувальників, забудовник діє всупереч припису МКІП про незаконність знесення будівлі.

Пікетувальники під Одеською ОДА вимагали зупинити демонтаж історичної будівлі / Фото: Юлій Зозуля, Укрінформ

Пікетувальники тримали плакати «Він (Фесенко – ред.) видавав книги, а ви підтримуєте беззаконня», «Наші вимоги: зберегти культурну спадщину», «Прославимо вандалів на всю Україну», «У ваших кишенях тільки простір для хабарів» та ін.

Упродовж квітня-липня громадські діячі та представники ГО «Автомайдан» провели низку акцій протесту проти знесення будівель друкарні Юхима Фесенка і театру «Рішельє» на вулиці Рішельєвській, 47 і 49. У серпні компанія-забудовник «Одеса-Сіті» завела на огроджену територію колишньої друкарні Фесенка автокран, іншу техніку і здійснює демонтаж покрівлі будівлі.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики направило компаніям «Одеса-Сіті» та «Мартен Груп» припис про заборону проведення будівельних робіт на місці друкарні Фесенка в Одесі, доки не будуть отримані відповідні дозволи. Крім того, будівництво може зашкодити розташованим поряд будинкам.

Читайте також: Під загрозою знесення: міністерство просить надати охорону історичній будівлі в Одесі

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов будівельної компанії "Одеса-Сіті" з вимогою зупинити дію припису МКІП. Представник забудовника Олег Лавренюк заявляв, що будівельники ведуть «підготовчі роботи», а на це дозволів від органів влади не потрібно.

5 серпня Міністерство культури та інформаційної політики закликало Одеську ОДА задіяти всі законні механізми, аби не допустити руйнації будівлі колишньої друкарні Юхима Фесенка.