У Харкові демонтували радянські ордени зі стели підшипникового заводу

Фото

Радянські ордени демонтовано зі стели Харківського підшипникового заводу.

Про це повідомляє громадянська організація "Світанок", передає Укрінформ.

"У Харкові триває процес декомунізації", - йдеться у повідомленні.

Цими днями, пише "Світанок", в районі ХТЗ нарешті демонтовані макети радянських орденів на стелі одного з заводів (ред. - це підшипниковий завод), яка розташована на Московському проспекті".

За демонтаж вказаних об'єктів, йдеться у тексті, організація боролася близько трьох років.

Далі буде, підкреслює "Світанок", виставляючи фото стели, де замість орденів - порожні місця.

Як розказав кореспонденту Укрінформу лідер організації "Світанок" Вадим Поздняков, за останні роки у Харківській області, включаючи Харків, демонтовано понад півсотні зразків символіки комуністичного тоталітарного режиму: "Але тільки у Харкові залишилося не менше 50 об'єктів, "прикрашених" цією символікою".

Читайте також: На Хмельниччині знесли останній пам’ятник Леніну

"Серед них - Харківський метрополітен. Наприклад, на станції "Історичний музей" досі є мозаїчне панно з гербом УРСР, але, стверджують у відомстві, це зразок мистецтва, і тому його треба зберегти. Є претензії і до внутрішніх приміщень Харківської міської ради, теж "прикрашених" подібними елементами, однак на приписи того ж Інституту національної пам'яті керівництво міськради не звертає уваги". - пояснює Вадим Поздняков.

За його словами, активісти склали список таких об'єктів: "Будемо працювати з керівниками, вимагаючи виконання Закону про декомунізацію, як це було зроблено у відношенні підшипникового заводу. Роботи ще багато, але переможемо, незважаючи на спротив".

Фото: propozitsiya.com / @svitanokkh