У Харкові на благодійному марафоні зібрали кошти на ремонт центру для «дітей сонця»

Фото

Кошти на ремонт центру для дітей із хромосомними особливостями зібрали на благодійному марафоні, що відбувся 21 березня у готелі «Kharkiv Palace» у центрі Харкова.

Про це повідомляє прес-служба Харківської міської ради, передає Укрінформ.

«У рамках марафону пройшов концерт, на якому виступили запрошені артисти і «сонячні діти». Також проведено аукціон. Всі бажаючі могли придбати картини українських художників або передати кошти Харківській благодійній організації, яка об’єднає батьків дітей з хромосомними особливостями і лікарів-генетиків», - йдеться у повідомленні.

За словами організаторки заходу, президентки Харківської благодійної організації батьків дітей із синдромом Дауна Ірини Шевченко, такий марафон проводиться вп'яте.

«Мета заходу цього року - підтримати сімей з «сонячними дітьми» і зібрати кошти на ремонт центру, де вони зможуть розвиватися і соціалізуватися. Торік міська влада виділила для центру приміщення в довгострокову оренду, але воно потребувало ремонту. Силами батьків там багато що зробили, але зараз потрібна допомога фахівців і гроші на матеріали. Потрібно обладнати приміщення, відремонтувати фасад і встановити пандус, тому кошти, зібрані сьогодні, підуть виключно на створення нашого затишного будинку», - пояснила Шевченко.

За її словами, центр буде розташований по вулиці 23 Серпня (ред. - біля метро «Вулиця 23 Серпня»): «В ньому, зокрема, планується проводити різноманітні майстер-класи для дітей і навчальні зустрічі з батьками. У всіх перемогах «сонячних дітей» - великий вклад їхніх батьків. Це безумовна любов, яку ми даємо своїм дітям, і вона допомагає їм розвиватися».

За 12 років роботи благодійна організація об'єднала понад 200 сімей. Її представники співпрацюють з Департаментом соціальної політики та беруть участь у міському конкурсі соціальних ініціатив, завдяки чому раніше реалізовано проєкт із навчання дітей навичкам професії кулінара, а цього року їх навчать малюванню в художній студії.

Міжнародний день людей з синдромом Дауна почали відзначати у 2006 році за пропозицією грецького генетика Стіліаноса Антонаракіса з Женевського університету. Двадцять перший день третього місяця був обраний невипадково, оскільки синдром Дауна пов'язаний із трьома копіями (а не двома) 21-ої хромосоми.

Читайте також: Осередок СУМ Клівленда передав благодійні кошти для сиротинця в Івано-Франківську

За статистикою ООН, кожна 1000-на дитина на планеті з'являється на світ із синдромом Дауна. Таких людей часто називають сонячними, бо вони велелюбні, відкриті, усміхнені і чуйні.

Також цього дня проходить Міжнародний флешмоб «Lots of Socks». Щоб привернути увагу до цієї дати, люди надягають різні шкарпетки. Сенс в тому, щоб відчути, що значить жити під пильним поглядом оточуючих.

Фото: Харківська міськрада