Проблему з танкером Delfi визнали надзвичайною ситуацією місцевого рівня

Проблему із затонулим біля Одеси танкером Delfi визначено надзвичайною ситуацією місцевого рівня.

Про це повідомив голова Одеської обласної державної адміністрації ОДА Максим Куций у Facebook.

«Сьогодні провели засідання комісії з надзвичайних ситуацій щодо затонулого танкера «Делфі». Головне - ситуація визнана як надзвичайна, місцевого рівня. Завтра, за законом, це має затвердити експертна комісія ДСНС України. Після цього процес ліквідації танкера остаточно перейде виключно до держави», - написав він.

При цьому Куций підкреслив, що у судновласника та підрядної організації, залучених до процесу було достатньо часу та спроб для вдалого підйому судна – «вочевидь, їх підхід не спрацьовує».

Голова ОДА також зазначив, що на засіданні регіональної комісії з надзвичайних ситуацій був присутній міністр інфраструктури Владислав Криклій, водночас представники міської влади проігнорували сьогоднішнє засідання та не з’явились на зустріч.

Таким чином, як повідомив Куций, разом з міністром, керівництвом Адміністрації морських портів України, Державної екологічної інспекції України та Одеського порту були узгоджені подальші дії у ситуації з танкером.

Читайте також: Судновласник пояснив, чому під час підйому танкера Delfi порвався трос

«Перше - роботи не зупиняться навіть на період проведення тендеру (на підняття танкера Delfi – ред.). Друге - Держекоінспекцією ініційовано перерахунок збитків, завданих екології. Третє - застосуємо скорочену процедуру закупівлі послуг у підрядників, без бюрократичних затримок. Четверте - вже завтра ми проведемо розширену нараду за участю експертів галузі. Саме їхні технічні обґрунтування стануть основою для оперативної ліквідації судна», - заявив голова ОДА.

На його думку, «часу на ліквідацію мало».

«Судновласник до останнього не відмовлявся від права на свою власність, затягуючи процес. Тепер ліквідацією займеться держава, з технічною реалізацією від АМПУ. А судновласник, у обов’язковому порядку, відшкодує вартість робіт та завдані збитки», - заявив голова ОДА.

Як повідомлялося, в ніч на 22 листопада 2019 року штормові хвилі зірвали з якоря танкер Delfi, який знаходився в акваторії порту "Південний". Біля узбережжя Одеси судно лягло на мілину, членів екіпажу евакуювали. Із танкера стався витік нафтопродуктів.

Читайте також: В Одесі знову не змогли підняти Delfi, місцева влада обіцяє новий план

Власник судна мав до 31 березня 2020 року вжити заходів для підйому затонулого танкера, однак так і не зробив цього.

У суботу, 25 липня, друга спроба компанії-підрядника Smart Marine Concept підняти з мілини танкер Delfi завершилася невдачею - не витримав напруги і лопнув сталевий канат, з допомогою якого один із буксирів намагався зрушити судно.

Своєю чергою керівник Одеської ОДА звернувся до Кабінету міністрів з проханням визнати ситуацію навколо танкера Delfi надзвичайною і запропонував уряду надати повноваження АМПУ примусово прибрати танкер за спрощеною процедурою.