Ексначальника Волинської митниці судитимуть за кількома справами

Прокуратура скерувала до суду низку обвинувальних актів стосовно колишнього виконувача обов’язків заступника голови ДФС України- начальника Волинської митниці.

Про це повідомляє прокуратура Київської області.

“Зокрема, один з обвинувальних актів стосовно колишнього виконувача обов’язків заступника голови ДФС України - начальника Волинської митниці ДФС скеровано до суду за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 182 КК України (незаконне збирання та зберігання конфіденційної інформації про особу)”, - йдеться у повідомленні.

Як встановлено досудовим слідством, обвинувачуваний, обіймаючи посаду начальника Волинської митниці ДФС, керуючись мотивом особистих неприязних відносин, вів спостереження за своїм підлеглим – керівником одного з митних постів Волинської митниці ДФС та членами його сім´ї. Інформацію він збирав з метою скомпрометувати працівника у майбутньому. При цьому, посадовець порушив низку конституційних прав громадян на недоторканність приватного життя, особисту та сімейну таємницю.

Крім цього, прокуратурою до суду скеровано ще один обвинувальний акт стосовно вказаного посадовця митниці, а також двох його підлеглих інспекторів митниці, які отримували неправомірну вигоду від фізичних осіб за безперешкодний проїзд через державний кордон.

Читайте також: ДФС у 2019 році вже нарахувала понад 3,5 тисячі елітних авто в Україні

Також задокументовано факт заподіяння державному бюджету збитків у сумі понад 300 тис. грн унаслідок зловживання службовим становищем начальником Волинської митниці ДФС та інспектором митного поста.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що через Волинську митницю ДФС з Республіки Польща на територію України реально ввезено спецтехніку для ремонту доріг. Однак, з метою ухилення від сплати до державного бюджету митних платежів посадові особи митниці вивезення товару провели лише на паперах, а техніка лишилась на території України.

Колишній начальник Волинської митниці ДФС також обвинувачується у незаконному придбанні та використанні спеціального технічного засобу для отримання конфіденційної інформації, який вилучили у нього під час слідчих дій.

Загалом щодо чотирьох працівників митниці, у тому числі колишнього керівника митниці, скеровані до суду обвинувальні акти за ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 359, ч. 1 ст. 182 КК України.

За скоєння наведених злочинів вказаним посадовцям загрожує покарання до 10 років позбавлення волі із конфіскацією майна.