Студент, який за біткойни купував наркотики в Нідерландах, сів на чотири роки

У Чернівцях суд призначив чотири роки позбавлення волі з конфіскацією майна студенту, який купував наркотики у Нідерландах для продажу в Україні і розраховувався з іноземними продавцями криптовалютою.

Про це повідомляється на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

"Визнати обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 307, ч. 1 ст. 309 КК України і шляхом поглинання менш суворо покарання більш суворим призначити йому остаточну міру покарання у виді 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна, крім житла", - йдеться у рішенні.

Суд установив, що обвинувачений у лютому 2017 року змовився зі своїм знайомим та замовив через інтернет таблетки екстазі з Нідерландів. За 401 таблетку наркотиків обвинувачений розрахувався 0,6 біткойна, що дорівнювало на той час $600.

Партію наркотиків відправили міжнародним переказом. Наявність у посилці заборонених речовин виявили під час митного оформлення. І коли отримувач передавав її обвинуваченому, їх затримала поліція.

Читайте також: СБУ вилучила у харків’янина кокаїн та 6 тисяч пігулок “екстазі” на 2,5 мільйона

Під час ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з фармакології, яка проходила у Харкові, обвинувачений замовив через інтернет 30 г амфетаміну для власного вживання. В суді він пояснив це тим, що амфетамін покращує мозкову діяльність. Окрім амфетаміну, йому передали в закладці ще й пакет із марихуаною. Частину наркотиків він одразу вжив у Харкові, а частину правоохоронці виявили у нього під час затримання.

На суді обвинувачений визнав свою провину. Проте вказав, що не він був ініціатором купівлі наркотиків за кордоном, а його спільник. А він лише дав частину оплати і здійснив операцію з криптовалютою. Пом'якшувальними обставинами суд врахував визнання вини обвинуваченим, а також скоєння злочину у молодому віці. Обтяжливих обставин не встановили.