Напад на депутатів із вогнегасником: відкрили справу щодо чиновників Одеського медвишу

Слідчі Портофранківського відділення поліції Одеси відкрили кримінальне провадження за фактами протиправних дій групи посадовців Одеського медуніверситету, який зараз перебуває на стадії реорганізації - злиття ОНМедУ з Кримським державним медичним університетом імені Георгієвського.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу радник очільника Одеського ГУ Нацполіції Руслан Форостяк.

"Слідчі Портофранківського відділення поліції Одеси відкрили кримінальне провадження за фактами протиправних дій посадовців Одеського медуніверситету Юрія Сухінa, Ганни Пучкової та Aнaтолія Сонa, яким інкримінують перешкоджання діяльності народних депутатів і зловживання владою чи службовим становищем. Посадовці вишу причетні до спроб недопускання членів парламенту Давида Макар'яна та Володимира Курінного і в.о. ректора медуніверситету Владлени Дубініної до адмінбудівлі медуніверситету, вхідні двері якої в робочий час 20 лютого були наглухо закриті охоронцями вишу і представниками ректорату", - зазначив Форостяк.

Читайте також: Одеський медуніверситет заблокували "тітушки" в балаклавах

Слідча група поліції також розслідує за ознаками ст. 296 (хулігaнство) Кримінального кодексу України протиправні дії одного зі співучасників перешкоджання діяльності народних депутатів, який стояв біля входу до адмінбудівлі університету й розпилив вміст вогнегасника у напрямку членів Верховної Ради.

Як повідомлялося, народні депутати Курінний і Макар'ян супроводжували вранці 20 лютого виконувача обов'язків ректора медуніверситету Дубініну, призначену наказом МОЗ, до її службового кабінету. Однак вхідні двері до будівлі ректорату самовільно наглухо закрила група посадовців, перешкоджаючи депутатам в робочий час пройти до адмінбудівлі. При цьому один з молодиків, що були у балаклавах і з металевими щитами, розпилив у напрямку депутатів вміст вогнегасника. Врешті-решт, бійці спецпідрозділу поліції "Тор" провели членів парламенту до адмінбудівлі, а одного зі злісних хуліганів затримали й доставили до відділення поліції.

Тим не менше, засідання наглядової ради вишу, члени якої планували провести засідання, було зірвано. Досі не підписано Дубініною проект кошторису університету на поточний 2019 рік.

Варто зазначити, що того ж дня група співробітників і студентів-медиків з Одеси, переважно іноземних громадян, провели акцію протесту під стінами МОЗ та будівлі Посольства США в Києві. А керівництво МОЗ оприлюднило звернення, в якому містився заклик "Не піддаватися на провокативні дії організаторів акції".

У відомстві шукають законних шляхів розв’язання виниклої ситуації в медуніверситеті. "Акцію протесту організовують особи, через протизаконні дії яких університет не може отримати належне фінансування. Закликаємо співробітників і студентів ОНМедУ не підтримувати провокації, які влаштовують представники самопроголошеного керівництва університету", - зазначили у МОЗ.

27 лютого Кабмін України ухвалив рішення щодо утворення Національного одеського медичного університету (НОМУ) шляхом злиття Одеського національного медичного університету (ОНМедУ) та Кримського державного медичного університету імені Георгієвського.

Спеціальною комісією МОЗ торік було встановлено, що екс-ректор Одеського медуніверситету Валерій Запорожан незаконно розпорядився бюджетними коштами в обсязі 220 мільйонів гривень, виділеними на навчання студентів.

17 липня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун звільнила ректора медуніверситету Запорожана за порушення статуту й умов контракту. Натомість суд поновив Запорожана на посаді.

3 вересня МОЗ України повідомило, що вважає незаконними вибори нового виконувача обов’язків ректора Одеського національного медуніверситету замість призначеного Міністерством охорони здоров’я в.о. ректора Костянтина Аймедова.

Водночас МОЗ 7 вересня призначило Дубініну на посаду в.о. ректора Одеського медуніверситету, але Окружний адмінсуд Києва 27 вересня визнав незаконним це призначення.

30 січня 2019 року Окружний адмінсуд Києва зупинив дію розпорядження Кабміну «Про утворення Національного Одеського медичного університету», отже ректором медвишу лишається Валерій Запорожан.

Раніше Супрун заявляла, що Національний медичний університет ім. Богомольця та Одеський медуніверситет є найкорумпованішими серед навчальних закладів України.