На Дніпропетровщині збудують 18 сучасних сільських амбулаторій

Фото

На Дніпропетровщині розпочалося будівництво сучасних амбулаторій за рахунок державної субвенції на розвиток сільської медицини.

Один з об’єктів проінспектував віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, поінформували у прес-службі Дніпропетровської ОДА.

 Загалом в області планують звести 18 подібних медзакладів. На спорудження та оснащення амбулаторій з держбюджету виділили 161,6 млн грн.

«За ініціативою Президента розбудовуємо мережу первинної меддопомоги у сільській місцевості, адже 33% українців мешкає саме там. На Дніпропетровщині буде 18 нових амбулаторій, загалом по Україні – 513. Сьогодні вже є і проекти, і земельні ділянки, і договори з генпідрядниками. Це той темп, на який ми розраховували. Є й лідери у впровадженні проекту, Дніпропетровщина – один з них», – зауважив Зубко.

Він додав, що будівництво нової мережі амбулаторій – саме той проект, який має показати новий стандарт первинної меддопомоги на селі.

Він оглянув перебіг будівництва однієї з амбулаторій, яку зводять у селі Іванівка Петриківського району. Підрядники вже виконали підготовчі роботи, вирили котлован, наразі закладають фундамент. За проектом, це буде одноповерхова будівля, яку зберуть із швидкомонтованих конструкцій.

Будівництво нових сучасних амбулаторій у сільській місцевості на Дніпропетровщині / Фото: adm.dp.gov.ua

Як зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко, амбулаторія відповідатиме сучасним технічним вимогам. Вона буде енергоефективною, комфортною, з набором необхідного обладнання, а також повністю пристосованою для потреб людей із інвалідністю.

Медустанови збудують в 11 районах Дніпропетровщини – Верхньодніпровському, Криничанському, Межівському, Нікопольському, Петропавлівському, Петриківському, Софіївському, Томаківському, Царичанському, Широківському, Юр’ївському.

За словами радника голови Дніпропетровської ОДА Юрія Голика, цьогоріч планується в кількох амбулаторіях завершити будівництво, решту введуть в експлуатацію 2019-го. Паралельно з будівництвом медзакладів закуповується обладнання.

Читайте також: Зубко відкрив два новітні садочки-«вулики» на Дніпропетровщині

Крім того, як зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов, проект передбачає радикальну зміну первинної меддопомоги на селі: це й новий набір обладнання, транспорт для сімейного лікаря, цілодобовий зв’язок.

Спроможну мережу закладів «первинки» створюють спільно Мінрегіон, Міністерство охорони здоров’я України та влада на місцях.