На Вінниччині голови ОТГ вивчали особливості нового бюджетного процесу

Децентралізація

На Вінниччині голови ОТГ готуються формувати бюджети своїх громад на наступний рік з урахуванням усіх новацій, закладених в проекті Держбюджету-2019, та змін у Податковому кодексі.

Таку можливість самоврядці отримали під час виїзного семінару-наради «Клуб голів ОТГ» у м. Гнівань, організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Участь у заході взяли радники Вінницького ЦРМС Євгеній Шаповалов та Інна Святна, заступник директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА Олександр Горба, керівник секретаріату Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк. У форматі онлайн-зв’язку поспілкувався з учасниками зібрання і директор ВЦРМС Олег Левченко.

Як зауважила радник Вінницького ЦРСМ з місцевих фінансів Інна Святна, наразі розпочалася активна фаза бюджетного процесу, і органи місцевого самоврядування повинні затвердити всі свої бюджеті програми, сформувати інструкцію з підготовки бюджетних запитів та забезпечити подання цих запитів до фінансових органів або тих осіб, які забезпечують ці повноваження, зокрема, у невеликих громадах.

«У перший варіант проекту Держбюджету бюджету увійшли 35 ОТГ, навіть та, де перші вибори відбулися лише у квітні цього року. Всі місцеві бюджети з першого січня переходять на програмно-цільовий метод. Це новація, тому сільським, селищним радам треба активно до цього готуватися і навчатися. Наш ЦРМС також готовий надавати допомогу як «старим» ОТГ, так і новоствореним в процесі формування бюджету», - сказала Святна.

Як зазначив заступник директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА Олександр Горба, уряд передбачив у запропонованому на розгляд парламенту проекті Держбюджету на наступний рік можливість перейти  на прямі міжбюджетні відносини з Мінфіном навіть новоствореним громадам.

«Кабмін подав до Верховної Ради проект бюджету, в якому передбачає, що громади, у яких до кінця року відбудуться вибори і тих, до яких приєднуються інші територіальні громади, у 2019 році матимуть можливість прямих відносини з державним бюджетом. А саме тих ОТГ, у яких перші вибори депутатів сільської, селищної міської ради та, відповідно, голів цих громад, відбулися у 2015-2018 роках. Це говорить про те, що якщо навіть вибори відбудуться в грудні, прямі відносини з держбюджетом збережуться. Якщо, звісно, ця норма залишиться у законі за підсумками усіх читань. Тобто, вже знімається питання про визнання громади спроможною чи неспроможною», - сказав Горба.

Окрім того, громадам також потрібно урахувати й нові можливості, які надають зміни до Податкового кодексу, позаяк до бюджетів ОТГ відтепер надходитиме плата за землі лісового фонду та податок з доходів фізосіб за земельні паї, які відтепер сплачуються за місцем розташування. І частина громад ці кошти вже отримала.

На  прямі міжбюджетні відносини з Мінфіном у разі розблокування виборчого процесу можуть розраховувати й ті громади, де вибори відбудуться до кінця року.

Презентуючи моделі плану формування територій громад Вінницької області по окремих районах радник Вінницького ЦРМС з децентралізації Євгена Шаповалова розповів, що на перспективу переходу на прямі міжбюджетні відносини з Мінфіном до кінця року, окрім 35 існуючих ОТГ, можуть розраховувати й ті, де вибори відбудуться до кінця року.

«Три громади чекають на призначення Центрвиборчкомом перших виборів: Павлівська у Калинівському районі, Теплицька і Соболівська Теплицького району. Також ми сподіваємося, що  до кінця року стигнуть завершити всі підготовчі процеси ще дві громади. Плюс у нас відбувається приєднання громад до міст обласного значення», - наголосила вона.

Читайте також: "Револьверний фонд" або Волинське ноу-хау з енергоефективності

У ході виїзного засідання «Клубу голів ОТГ» його учасники ознайомилися з досягненнями Гніванської об’єднаної громади, а також відвідали місцеві бюджетоутворюючі підприємства - Гніванську асфальтно-бітумну базу та ПрАТ «Гніванський завод спецзаліобетону».

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Антоніна Мніх