В Одесі обговорюють Стратегію розвитку Військово-морських сил

В Одесі на базі штабу ВМС проходить чотириденна робоча зустріч військових моряків, вітчизняних експертів та іноземних фахівців з питань розробки Стратегії розвитку Військово-морських сил Збройних сил України до 2035 року.

Про це повідомляє прес-служба ВМС ЗС України.

"Метою заходу є обговорення та напрацювання робочих матеріалів до документів перспективного розвитку та застосування Військово-морських сил ЗС України відповідно до стандартів НАТО на виконання Стратегічного оборонного бюлетеня", - зазначили в штабі ВМС.

Учасники робочої зустрічі аналізують перспективи розвитку морських і берегових можливостей забезпечення національного флоту, а також його ресурсного забезпечення в рамках визначення змісту й основних аспектів Стратегії розвитку військового флоту України.

"Загрози з морського напрямку є реальними, а обстановка на Чорному й Азовському морях має тенденцію до загострення. Росія не відмовилась від своїх агресивних намірів і веде скоординовану гібридну війну проти України, також і на морі", - стверджують у прес-службі ВМС.

Грунтуючись на аналізі розвитку ситуації та враховуючи світовий досвід, зусилля командування ВМС зосереджені на поетапному відновленні флоту. Спершу відновлюються спроможності оборони узбережжя з морського напрямку, а за рахунок берегової артилерії, морської піхоти та будівництва катерів прибережної зони (малі броньовані артилерійські катери та десантно-штурмові катери) в цілому забезпечується оборона узбережжя України, в тому числі протидесантна оборона. Фактично за три роки створено такий комплект сил морської піхоти і артилерії, який в рази перевищує потенціал військ берегової оборони ВМС ЗС України зразка 2013 року.

Водночас триває перехід до реалізації другого етапу - "нарощення спроможностей у ближній морській зоні". Основним інструментом захисту національних інтересів в цій зоні є ракетна зброя та її носії - ракетні катери, берегові ракетні комплекси. Йде "розробка ракетного комплексу «Нептун» для носіїв морського, берегового та повітряного базування, ракетного катеру «Лань», патрульного літака «Світанок». Також здійснюється пошук альтернативних шляхів закупівлі протикорабельних ракет за кордоном".

Читайте також: Кількість охочих укласти контракт із ВМС за рік зменшилася на 30%

Після реалізації завдань цього етапу ВМС матимуть комплект сил на морі, основу якого складатимуть ракетні катери та берегові ракетні комплекси, вважає командування ВМС ЗС України.