У Львові німецькі каменярі відновлюють ренесансну кам`яницю

Фото

Каменярі із Німеччини протягом двох тижнів разом із підмайстрами — студентами Львівського коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені І.Труша та “Львівської політехніки”, а також учнями-каменярами із Німеччини будуть відновлювати фасад та сходи середньовічного будинку на площі Ринок у Львові.

Про це повідомила прес-служба міськради.

«Ми діємо в рамках Міжнародного культурного діалогового проекту. Молоді люди з Німеччини і України спільно працюють над реставрацією культурних елементів у будівлях старого міста. У Львові ми вже не вперше. Нам доводилося працювати над відновленням дуже багатьох історичних об’єктів”,- зазначив реставратор по каменю, експерт, керівник реставраційного процесу Дірк Брюггеман-Булгаков.

Читайте також: У Криму почали розгляд апеляції у справі про "реставрацію" Ханського палацу

За його словами, однією з найбільших проблем будинків у старій частині міста є висоли — протягом століть йде втягування вологи і внаслідок цього збирається дуже багато солей всередині вапняку. Ці солі обов’язково необхідно витягувати з каменю, щоб проводити наступні реставраційні роботи. Тому цього року вирішено приділити увагу саме усуненню солей з каменю згаданого будинку. Також у цій кам’яниці реставратори проводять заміну елементу сходів, адже тут було поставлено бетонний елемент, який немає нічого спільного з оригінальною субстанцією цього будинку. Зараз його замінили на камінь з вапняку.

У роботі німецькі каменярі використовують історичні інструменти, аналогічні тим, які колись використовували і в їхній країні, і у Львові кілька століть тому.

Дірк Брюггеман-Булгаков приїжджає до Львова вже багато років. Спочатку він співпрацював із Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, тепер - з фондом Eberhard-Schoek.