Освіта нацменшин: Україна пропонує новий діалог - МЗС

Україна підтверджує свої зобов’язання сприяти вільному і всебічному розвитку представників національних меншин і готова розпочати з ними новий діалог щодо закону про освіту.

Про це йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій 30 березня.

"Україна готова розпочати у межах виконання Закону України “Про освіту” новий діалог з представниками національних меншин та забезпечити, щоб виконання Закону України “Про освіту” не загрожувало збереженню їхньої культурної спадщини та безперервності вивчення мов національних меншин", - йдеться у документі.

У МЗС акцентували, що Україна продовжує залишатись у рамках своїх міжнародно-правових зобов’язань.

"Указ Президента України “Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2018 рік” - це складова законодавчого поля України, через яке, зокрема, вирішується питання імплементації Закону України “Про освіту”, а також неухильний вектор змістовного дотримання Висновку Венеціанської Комісії від 11 грудня 2017 року, зокрема пункту 126", - наголошується в документі.

Читайте також: Мова нацменшин: угорці Закарпаття заперечують домовленість із Міносвіти

У заяві зазначається, що Україна підтверджує свої зобов’язання сприяти вільному і всебічному розвитку громадян України, зокрема представників національних меншин, а також продовжуватиме забезпечувати достатню частку освіти мовами меншин у початковій та середній школах на додаток до вивчення державної мови.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що передбачається на законодавчому рівні закріпити продовження перехідного періоду для поступового здійснення реформи у сфері освіти та звільнити приватні школи від нових мовних вимог відповідно до статті 13 Рамкової конвенції про захист національних меншин.