Комунікаторів тергромад Дніпропетровщини навчали налагоджувати співпрацю зі ЗМІ

Децентралізація

На Дніпропетровщині відбувся тренінг "Інструменти ефективної комунікації громад" для представників об’єднаних територіальних громад, котрі налагоджують зв’язки з громадськістю та ЗМІ.

Захід пройшов за ініціативи Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експерти центру разом з журналістами та депутатами навчали комунікаторів ефективно використовувати соціальні мережі, налагоджувати співпрацю із медіа та презентували проекти "Громадський бюджет" та "Інвестиційний паспорт".

"Раніше такої посади, як комунікатор, не було, і в ній навіть не було потреби, адже нічим було хвалитися. А сьогодні кожна об’єднана територіальна громада має певні досягнення і з радістю готова ділитись досвідом та черпати оригінальні ідеї розвитку у громад, які досягли вагомих результатів у реалізації різних креативних проектів на своїх територіях. Тож нині комунікатори громад мають відігравати роль провідників ідей, відповідати за нову інформаційну свідомість членів громади, за місцеву політику розвитку, успіху... На нашу думку, комунікатор мусить, і стане, головною посадовою особою ОТГ з огляду на ті завдання і місії, які вона має виконати", - зазначила директор Дніпропетровського ЦРМС Олена Тертишна.

Вона навела приклад успішної комунікації Новоолександрівської громади із ЗМІ, де історія про інваліда, бригадира комунального підприємства Волоського старостинського округу, потрапила спочатку в соцмережу Facebook, а потім цю історію показали телеканали України.

"Крім того, що ця історія вийшла в трансляції провідних каналів, один з них зробив подарунок для чоловіка - подорож до Києво-Печерської Лаври, де він ніколи не бував. Волоське стале відомим на всю Україну, це чудовий приклад ефективної комунікації, вартий уваги всіх громад. Тож децентралізація зі збільшенням повноважень громад допомагає людям з інвалідністю також брати активну участь з розбудові свого краю", - підкреслила Тертишна.

Експерт ЦРМС з комунікацій Валерія Дідковська під час тренінгу наголосила, що сторінка в мережі Facebook – це дешевий та простий канал комунікації, котрий мають використовувати усі громади. Експерти проаналізували усі інформаційні ресурси громад, кожна отримала поради, як покращити свою роботу.

Учасники тренінгу також ознайомилися з проектом "Громадський бюджет Дніпра", який презентував депутат Дніпровської міської ради Олександр Купрієнко.

Крім того, про важливість змістовного та легкого для розуміння інвестиційного паспорта наголосила експерт ЦРМС Олена Гладка.

Читайте також: Об’єднані громади Житомирщини роблять ставку на туризм

Майстер-клас з роботи "Як подружитися зі ЗМІ" провела головний редактор газети з майже сторічною історією "Дніпро Вечірній" Ірина Авраменко. Вона розповіла, як потрібно подавати інформацію та чого точно варто уникати під час роботи з медіа.

"Окрім навчання, наша мета – налагодження зв’язків і контактів, формування відносин з людьми. Громади мають обмінюватися досвідом. Для цього ми створили спеціальну групу у Facebook", - зазначила Дідковська.

На Дніпропетровщині відбувся тренінг "Інструменти ефективної комунікації громад" / Фото: М'якшиков Микола. Укрінформ

Як повідомлялося, на базі Дніпропетровського ЦРМС вже другий рік триває робота з підвищення спроможності існуючих та перспективних ОТГ Дніпропетровщини.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.