На Закарпатті працевлаштовані менше як третина переселенців

Ексклюзив

На Закарпатті працевлаштовано менше третини внутрішніх переселенців, які проживають в регіоні, понад 34% не мають роботи та лише 19% з переселенців шукають її.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Олександр Пацкан.

"Відповідно до проведеного МОМ ООН за запитом обласної військової адміністрації дослідження щодо картування ситуації та потреб переміщеного населення в Закарпатській області, загалом 32% внутрішньо переміщених осіб наразі працевлаштовані з повною чи неповною зайнятістю як у віддаленому режимі, так і ні", - сказав Пацкан.

З його слів, 34% ВПО наразі не мають роботи та тільки 19% ВПО з них її шукають. При цьому активно шукають роботу більша частка безробітних жінок.

Разом із тим, 9% ВПО на Закарпатті вказали, що на даний момент тимчасово є безробітними, але планують повернутися до попередньої роботи.

"Головними причинами того, що безробітні зареєстровані ВПО не шукають роботу, є хвороби, інвалідність, перебування у декретній відпустці або на пенсії. Принциповою причиною, названою незареєстрованими ВПО, є те, що вони планують виїхати до іншої місцевості", - додав Пацкан.

Для пошуків роботи на Закарпатті внутрішньо переміщені громадяни використовують ресурси Державної служби зайнятості та спеціалізовані веб-сайти з працевлаштування та платформи соціальних мереж.

Також громадською організацією „Неємія” (м. Ужгород) створено чат-бот в Телеграм-каналі, де щоденно оприлюднюються вакансії, актуальні в Закарпатській області.

Читайте також: На Вінниччині до активної зайнятості повернули понад 320 переселенців

"За нашою інформацією, у січні-квітні 2024 року скористалися послугами обласної служби зайнятості 610 внутрішньо переміщених осіб. За сприяння служби зайнятості із числа внутрішньо переміщених осіб працевлаштовані 149 осіб. Сума нарахованої та виплаченої допомоги ВПО по безробіттю в 2024 році станом на 24.04.2024 становила 750,66 тис. гривень", - зауважив Пацкан.

Він також зазначив, що на Закарпатті наразі перебувають триста тисяч внутрішніх переселенців, кількість офіційно зареєстрованих ВПО - майже 130 тисяч.

"За оперативними даними мобільних операторів, в області станом на сьогоднішній день перебувають понад 300 тис. внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок російсько-української війни перемістилися на територію Закарпаття", - повідомив він.

За інформацією Пацкана, станом на 30 квітня 2024 в органах соцзахисту населення регіону, виконавчих органах тергромад та ЦНАПах Закарпаття є інформація про 129 246 осіб. Це - кількість офіційно зареєстрованих ВПО на Закарпатті. Серед них - 40 362 дитини, 4 551 осіб з інвалідністю, 17 999 осіб похилого віку, додав він.

Читайте також: На Тернопільщині презентували інтернет-платформу для переселенців

"Після взяття на облік за місцем фактичного проживання та отримання довідки встановленого взірця всі внутрішньо переміщені особи мають право на призначення та виплату усіх видів державних допомог та отримують соціальні, освітні, медичні послуги відповідно до потреб і вимог чинного законодавства. Загальна сума коштів нарахованої державної фінансової допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам в січні-квітні 2024 року становила 299,05 млн. гривень", - повідомив Пацкан.

Також на запитання Укрінформу, з яких областей сьогодні переміщуються громадяни України на Закарпаття, він відповів, що наразі в Закарпатську область самостійно переміщуються мешканці областей, в яких посилились бойові дії (Донецька, Запорізька, Сумська, Харківська, Херсонська).

Як повідомляв Укрінформ, за оперативними даними мобільних операторів в області станом на сьогоднішній день перебувають понад 300 тис. внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок російсько-української війни перемістилися на територію Закарпаття. Офіційно зареєстровані як ВПО 129 246 осіб. В цьому числі - 40 362 дитини, 4 551 осіб з інвалідністю, 17 999 осіб похилого віку.

Фото: Закарпатська ОВА