Найменша громада Чернігівщини реалізувала вже чотири важливі проекти

Децентралізація

Макіївська об’єднана тергромада за час свого існування реалізувала вже чотири важливих проекти за власні та залучені з різних джерел кошти.

Про них розповів керівник найменшої на Чернігівщині за територією та кількістю населення громади Петро Баклан у ході прес-туру в ОТГ, що був організований для журналістів Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

"Спроможний бюджет - одна з головних гарантій місцевого самоврядування. До об’єднання бюджет Макіївської сільської ради складав 1,2 млн грн, Ганнівської - 0,3 млн грн. А Макіївська ОТГ в 2017 році мала бюджет 14,3 млн грн. Завдяки своїм доходам громада реалізувала чотири важливих проекти. Ми  також маємо можливість утримувати два навчально-виховні комплекси, три бібліотеки, 11 соціальних робітників, що обслуговують 106 літніх та непрацездатних громадян. За кошти субвенції придбали шкільний автобус, а нині зайнялися створенням комунального підприємства з благоустрою", - розповів Баклан.

Найменша громада Чернігівщини реалізувала вже чотири важливі проекти / Фото: Кошмал Віктор, Укрінформ

За його словами, до складу громади входить шість сіл - Ганнівка, Макіїївка, Пустотине, Степове, Вербове і Кленове. Під час розподілу державної субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ враховувалися інтереси усіх населених пунктів, тож проекти реконструкції розроблялися так, щоб кожне село отримало частину тих коштів.

Відтак, у селі Пустотине реконструювали частину будівлі загальноосвітньої школи і відкрили дитячий садок на 16 місць. Хоча реально його відвідує вже 20 малюків, і, що цікаво, - існує черга. Як зазначила начальник відділу освіти Макіївської громади Валентина Перепелиця, загалом у Пустотиному - 46 дошкільнят, а в школі нині навчається 43 учні. Наступного року їх там буде вже 50, і така перспектива дуже радує.

Другим реалізованим проектом стала реконструкція Ганнівського фельдшерсько-акушерського пункту. Медичні заклали в громаді працюють також у Макіївці, Степовому та Пустотиному. Водночас є й проблема - відсутність лікаря. Заповнити вакансію, відкрити амбулаторію і забезпечити населення первинною ланкою медичної допомоги - надважливе питання сьогодення. Для його вирішення громада має можливості і готова забезпечити лікаря житлом і достойною зарплатою.

Нове життя отримав і Макіївський будинок культури. Нині це - тепле приміщення і світла зала, нові стільці та сцена, і жодного натяку на недавній занепад. Тут проходять святкові заходи, збори села, працюють гуртки народної творчості, репетирують аматорські колективи.

Четвертим важливим досягненням Макіївської ОТГ став інфраструктурний проект - створення пожежного депо. Для його розміщення було реконструйовано приміщення автомобільного гаража. У місцевій пожежній команді працює чотири рятувальники. Спеціалізований автомобіль надала Державна служба з надзвичайних ситуацій. Із червня по грудень 2017 року МПК "Макіївка" здійснила 9 виїздів, один з яких за межі громади — на допомогу сусідам. До цього часу найближча до Макіївки пожежна частина знаходилася в райцентрі Носівка на відстані 45 км.

 "Ми йшли в ногу з часом, а тому можемо говорити, що за цей короткий період змогли значно "підтягнути" соціальну сферу в наших селах. Ми й надалі плануємо розвивати соціальний напрямок, а також покращувати благоустрій, наближувати до людей адміністративні та соціальні послуги. А для цього будемо збільшувати доходну частину бюджету за рахунок впорядкування земельних відносин", - сказав Баклан на завершення.

Під час прес-туру до Макіївської ОТГ журналістам показали пожежне депо, відновлений Будинок культури та два навчально-виховні комплекси у Макіївці та Пустотиному.

Читайте також: Передача земель: угоди з геокадастром підписали вже 99% тергромад

Макіївська ОТГ була створена у 2015 році в числі перших п’яти ОТГ на Чернігівщині. На сьогодні вона - одна з 10 найменших в Україні. Площа її території - 105 кв. км, населення - 1600 осіб.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.