На Донеччині діють три Центри безпеки громадян, буде ще п’ять

У Донецькій області діють три Центри безпеки громадян на території Лиманської, Черкаської та Шахівської ОТГ, планується створення ще п’яти.

Про це повідомили в департаменті інформаційної та внутрішньої політики Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. 

«Наразі відкрито три Центри безпеки громадян на території Лиманської, Черкаської та Шахівської ОТГ. Проводяться заходи зі створення ще п'яти Центрів безпеки, два з яких планують відкрити у цьому місяці (Іллінівська та Миколаївська ОТГ). У лютому буде відкритий Центр у Сіверській громаді», - йдеться у повідомленні.

У департаменті зазначили, що фінансування відбувається за кошти обласного бюджету, а на побудову п'яти центрів буде витрачено 35 мільйонів гривень.

Читайте також: У Дружківці на Донеччині відкрили оновлений басейн

В Донецькій ОВЦА нагадали, що на території області реалізується пілотний проект зі створення Центрів безпеки громадян в об'єднаних територіальних громадах. Ініціаторами створення центрів виступили дві сторони – Донецька ОВЦА та ДСНС України, бо громади, які стають автономними суб'єктами, не мають пожежної охорони та швидкої допомоги.

Реалізація проекту розпочалася у 2015 році з підписання меморандуму голови Донецької ОВЦА Павла Жебрівського з ДСНС України. Після цього було розроблено проектний план з реалізації заходів.

Основна функція Центрів безпеки – поєднати роботу різних служб, які будуть працювати на території громади. Таке розташування дає можливість швидше реагувати на надзвичайну ситуацію. В деяких Центрах безпеки працюють підрозділи місцевої пожежної охорони, які фінансуються громадою. На існуючі центри закуплені та дообладнані пожежні автомобілі.