Прокуратура оголосила підозру заступнику голови Запорізької облради

Прокуратура Харківської області оголосила про підозру заступнику голови Запорізької облради, його рідному братові та директору одного з комунальних підприємств м. Мелітополь.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.

"За попередніми даними слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами. Лише у цьому році проведено понад 10 тендерів через систему ProZorro на ремонт та реконструкцію освітлення парку відпочинку у Мелітополі, спортмайданчиків та багатопрофільного ліцею у Запоріжжі. Однак фактично тендер не відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі у торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося лише між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - зазначила Дубовик.

За її словами, після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт та послуг, які фактично не проводилися, а кошти перераховувалися на рахунки підконтрольних фірм: "Уже звідти кошти переводили фіктивним підприємствам для подальшого переведення в готівку".

Читайте також: У Запоріжжі обшукують фірму затриманого заступника голови облради

"За наслідками такої діяльності бюджетам Мелітополя та Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн грн", - додала Дубовик.

За її словами, 21 грудня на території Запорізької області проведено 56 обшуків, як в будівлях органів влади, так і за місцем мешкання фігурантів провадження: "Вилучено печатки різних підприємств, низку документів, пов’язаних з проведенням фіктивних тендерів, та грошові кошти".

"Прокуратура готує клопотання до суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі завданих збитків", - пояснила Дубовик.

Як повідомляв Укрінформ, 21 грудня Харківська прокуратура почала проводити обшуки у запорізьких службовців, ймовірно причетних до заволодіння 87 млн грн бюджетних коштів у рамках справи за ч. 5 ст. 191 КК України - зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах. Максимальна санкція статті передбачає 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.