Восьми учасникам пікетування суду на Одещині оголосили підозру

Восьми з одинадцяти учасників пікетування адмінбудівлі Ширяївського райсуду Одеської області, що допустили під час акції правопорушення, поліція оголосила підозру.

Про це повідомляє радник начальника ГУНП в Одеській області Руслан Форостяк. 

"Восьмеро з одинадцяти (учасників пікетування. - Ред.) затримані у порядку статті 208 КПУ та направлені до СІЗО. Сьогодні їм оголосили підозру у вчинені правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 (хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу України. Незабаром суд обере кожному з них, в тому числі лідеру громадської організації "Україна - це ми", міру запобіжного заходу", - зазначив Форостяк.

За його словами, трьох осіб після дачі пояснень було звільнено, але вони також обгрунтовано звинувачуються у численних правопорушеннях, передбачених Адміністративним та Кримінальним кодексами України.

Читайте також: В Одеській області активісти захопили суд

"На жаль, серед затриманих відсутні ті особи, що саме спонукали активістів на хуліганські дії підкупом чи обманом. Але сподіваюсь, вони не уникнуть відповідальності, хоча б на підставі свідчень затриманих осіб, які дають покази", - зауважив Форостяк.

Радник очільника ГУНП додав, що "серед 11 затриманих "ширяївських активістів" - шестеро, які були раніше судимі за ст. 185, 187, 190 та 263 (крадіжки, грабежі, шахрайство, незаконне поводження зі зброєю та вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Грошова винагорода за хуліганські дії була в діапазоні від 1 тисячі до 2 тисяч грн за акцію, а скільки отримав ватажок, поки не з'ясовано".

Як повідомлялося, 26 липня співробітники поліції затримали 11 учасників пікетування Ширяївського райсуду Одеської області, які вимагали відставки голови цього суду, звинувачуючи у винесенні неправосудних рішень і корупції. При цьому один із протестувальників кинув пляшку із запалювальною сумішшю у стіну адмінбудівлі суду.

Варто зазначити, що серед претензій учасників акції до судді було винесення виправдального вироку дружині місцевого прокурора, яка збила, управляючи автомобілем, пішохода, через що він залишився інвалідом. За словами пікетувальників, за це рішення суддя нібито отримав 1 тисячу доларів.

Це вже була друга акція протесту, яку проводять громадяни у райцентрі. За фактом схожих подій біля суду 21 липня відкрито п'ять кримінальних проваджень за ознаками ст. 146 (незаконне позбавлення волі), 296 (хуліганство), 376 (втручання в діяльність судових органів), 377 (погроза насильством щодо судді) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про внесення до реєстру відомостей за ознаками ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель) Кримінального кодексу України.