Загублений дрон "засвітив" солдатів РФ на Донбасі

Розслідування

Волонтери Міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm ідентифікували особи солдатів ЗС РФ, які обслуговували російський безпілотний літальний апарат (БПЛА) “Тахіон”, що був втрачений у грудні 2014 року в Луганській області.

Розслідування з цього приводу опубліковано на сайті InformNapalm.

“Підтверджено участь кадрових російських військових у забезпеченні розвідки і управління безпілотними літальними апаратами (БПЛА) російського виробництва на окупованій території України в інтересах окупаційних сил РФ. У результаті розслідування ідентифіковано солдатів ЗС РФ, які загубили БПЛА "Тахіон" на Донбасі”, - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що падіння БПЛА “Тахіон”, поруч з іншими фактами діяльності ЗС РФ на Донбасі, було встановлено на основі аналізу інформації з робочого комп’ютера начальника розвідки 2-го армійського корпусу Збройних сил РФ на окупованій території Луганської області.  Ці матеріали  були здобуті хактивістами “Українського кіберальянсу” (FalconsFlame, Trinity, Ruh8, КіберХунта) в результаті успішної операції вкорінення специфічного програмного забезпечення на робочий комп’ютер начальника розвідки. 

Читайте також: Радіоперехоплення: після випадку з Агеєвим російським воякам у "ЛНР" наказали здати паспорти

Так, у першій частині аналізу було розкрито подробиці використання російським командуванням БПЛА "Орлан” у бойових діях на Донбасі. У другій частині йшлося про застосування на Донбасі російського БПЛА “Форпост”. У третій серії публікацій на основі одного з рапортів було розкрито місце падіння БПЛА “Тахіон” 138-ї ОМСБр ЗС РФ з бортовим номером 141169. Четверта частина присвячена аналізу доповідної записки про ватажка незаконного збройного формування під назвою “ОБрОП Одеса”, а  в п’ятій частині InformNapalm розкрив інформацію про використання підрозділами окупаційних військ на Донбасі російських переносних станцій наземної розвідки ПСНР-8 “Кредо-М1” (1Л120).

“Ця публікація присвячена ідентифікації російських військовослужбовців, операторів БПЛА “Тахіон” з бортовим номером 141169. Вони загубили борт у грудні 2014 року в Луганській області на південний захід від населеного пункту Муратове”, - йдеться у черговому розслідуванні. 

Зазначається, що російських військовослужбовців ідентифікували в соціальних мережах завдяки особистим даним обслуги комплексу БПЛА в документі під назвою “АКТ попереднього розслідування авіаційного інциденту (пригоди) безпілотного літального апарату ТАХІОН заводський № 141169, що стався у в/ч 77077 “14” грудня 2014 р., ч.11.30 хв (мск)”. Документ підготував начальник розвідки 2-го АК  російських окупаційних військ і передав на затвердження генерал-майору Ігнатову. Під псевдонімом Сергій Ігнатов з позивним “Тамбов” ховався начальник штабу 58-ї армії Південного військового округу ЗС РФ Кузовльов Сергій Юрійович, який був у той час командувачем 2-го окупаційного корпусу. 

За даними  InformNapalm, старшим оператором обслуги комплексу “Тахіон” 138-ї ОМСБр ЗС РФ (в\ч 02511) був рядовий Лаптєв Денис Олександрович, 29 січня 1993 р.н., особистий номер Э-90253. У фотоальбомі Лаптєва, зокрема, було знайдено групову фотографію, зроблену, ймовірно, в Луганську.     

Іншим оператором обслуги комплексу “Тахіон” був єфрейтор Ангалєв Артем Іванович, дата народження 7 травня 1994 р.н., особистий номер СУ-052822. Він був ідентифікований на груповій фотографії з фотоальбому Лаптєва.

“Під час спілкування у соцмережі з Ангалєвим активістам вдалося отримати доступ до однієї з його поштових скриньок. У ній виявили розрахунковий лист фінансової допомоги МО РФ за грудень 2014 року. Ця інформація свідчить, що Ангалєв перебував на окупованій території Луганської області як чинний російський військовослужбовець”, - підкреслюється у розслідуванні.