На Вінниччині ОПОРА не дорахувалась скриньок

Спостерігачі зафіксували під час голосування на перших виборах в ОТГ на Вінниччині недостатню кількість скриньок та неналежним чином облаштовані кабінки.

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

«У Вінницькій області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ зафіксували певні невідповідності в оформленні дільниць згідно з вимогами виборчого законодавства, а саме, недостатню кількість скриньок та неналежним чином облаштовані кабінки»», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, на ДВК №050832 у с. Нижча Кропивна (Райгородська сільська громада) комісія отримала лише 1 велику скриньку для голосування замість мінімально встановлених 2 і одну маленьку скриньку. Факт отримання підтверджується актом, де написано, що отримали загалом 2 скриньки. Також на ДВК №050835 у с. Салинці (Райгородська сільська громада) є лише 1 велика скринька.

Крім того, на ДВК №050085 у смт Джулинка (Джулинська сільська громада) кабінки для голосування були оформлені доволі відкрито, що могло стати проблемою для збереження таємниці голосування. Попри те, що в законодавстві не прописані правила оформлення кабінок для голосування, традиційно кабінки завішують тканиною таким чином, щоб висота кабінки була вищою за зріст людини і щоб можна було закрити виборця з чотирьох боків, зазначили в ОПОРІ.

Там нагадали, що згідно з законом, для малих виборчих дільниць кількість таких кабін повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих - не менше шести.

Також мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних великих виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних малих виборчих скриньок.