Демократи Палати представників готові підтримати проєкт Джонсона щодо допомоги Україні

Демократи у Палаті представників Конгресу США готові проголосувати за пакет спікера Палати Майка Джонсона, що передбачає виділення допомоги Україні і який, як очікується, розглянуть у суботу.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

«Ми зробимо все необхідне, щоб законопроєкт про національну безпеку (з допомогою Україні – ред.) вийшов на фінішну пряму. Це не пакет зовнішньої допомоги Джонсона. Це пакет зовнішньої допомоги Америці з погляду задоволення потреб нашої національної безпеки», - сказав лідер демократичної меншості в Палаті представників Хакім Джеффріс.

Очікується, що в суботу Палата представників проведе серію голосувань низки законопроєктів, серед яких той, що передбачає виділення допомоги Україні, а Сенат прийме його на розгляд наступного тижня. Адміністрація Байдена готується швидко надати допомогу Україні, щойно Конгрес ухвалить закон, а президент підпише його.

Як зазначає Bloomberg, спікеру Джонсону знадобляться голоси демократів для ухвалення проєкту після того, як ультраправі республіканці в Палаті представників заявили, що голосуватимуть проти процедурних заходів, щоб розпочати дебати щодо нього.

Демократи також можуть допомогти Джонсону зберегти свою посаду, яка опинилася під загрозою через його рішення дозволити голосування допомоги Україні, не прив'язуючи її до положень про безпеку кордонів США.

Водночас Джонсон заявив пізно ввечері в середу, що не просив демократів про допомогу і готовий ризикнути роботою, щоб допомогти Україні зупинити російську агресію.

«Моя філософія в тому, що ви робите правильні речі та дозволяєте подіям відбуватися так, як вони відбуваються. Я республіканець часів Рейгана. Я вірю в мир через силу», – заявив він.

Читайте також: Комітет розвідки США закликав негайно схвалити допомогу Україні

Як повідомляв Укрінформ, Сенат США ухвалив у лютому законопроєкт із додатковим фінансуванням потреб національної безпеки Америки загальною сумою близько $95 мільярдів. Пакет включає допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню, а також виділення коштів на інші потреби, пов'язані з інтересами нацбезпеки США.

У понеділок спікер палати представників США Майк Джонсон представив окремі плани допомоги США для України, Ізраїлю й Тайваню. За його словами, ця ініціатива має за основу законопроєкт із зовнішнім фінансуванням, ухвалений у лютому Сенатом США, однак розділяє його на чотири окремих документи.

У середу Конгрес оприлюднив ці законопроєкти.

Джонсон зазначив, що питання про допомогу Україні Палата представників розгляне в суботу, 20 квітня. Кілька праворадикальних членів Республіканської партії погрожують Джонсону звільненням, якщо він винесе це питання на розгляд Конгресу.

Джонсон також заявив, що вважає критично важливим надання «летальної допомоги» Україні саме зараз.

Фото: Stefani Reynolds/Bloomberg