Атака на Ізраїль підтвердила військово-політичні потреби України - дипломат

Відео

Нещодавня повітряна атака Ірану на Ізраїль підтверджує потреби в додаткових силах ППО, винищувачах F-16 та союзницькій підтримці України.

Про це у своєму відеоблозі на Ютуб-каналі Укрінформу висловився експерт з міжнародних питань, українській дипломат Ігор Долгов.

На його думку, повітряна атака Ірану на Ізраїль насамперед показала, наскільки ефективними є сучасні системи ППО у відбитті таких атак.

«Для України, яка вже понад два роки відбиває атаки російського агресора – це чергове підтвердження того, наскільки важливо мати ешелоновану систему ППО. Це те, до чого весь час закликає Україна і Президент Зеленський… Цього (систем ППО – ред.), очевидно, недостатньо, оскільки Росія продовжує атакувати енергооб'єкти та інфраструктуру України», – зазначив Долгов.

Читайте також: Допомога США: Джонсон зробив свій хід. Чого чекати Україні?

Також, за його словами, дуже важливою є союзницька підтримка країни, на яку здійснюється напад, а також участь авіації, що так само підтверджується подіями в Ізраїлі.

«Важливою і найефективнішою виявилася взаємодія (Ізраїля – ред.) з союзниками. Саме союзні сили знищили значну кількість повітряних цілей. На жаль, у нашій ситуації такого немає. Очевидно, також, що дуже ефективно з військового погляду проявила себе авіація. Це те, чого ми теж не можемо собі дозволити на даний час, оскільки F-16 – ще в дорозі», – зазначив дипломат.

Також Долгов передбачив, що повітряна атака на Ізраїль підвищить попит у світі на сучасні системи ППО.

«Одним із непрямих, але важливих ефектів цієї атаки стане збільшення у світі попиту як на засоби ураження, безпілотні засоби, крилаті і балістичні ракети – так і на засоби захисту. Бо ця ситуація показує, що такі атаки хоч і прогнозовані, але є вкрай небезпечні й можуть бути будь-де і будь-коли», – вважає Долгов.

Також він висловив сподівання, що останні події на Близькому Сході мають розблокувати у Конгресі США фінансову допомогу як Ізраїлю, так і Україні.

«Серед висновків цієї атаки для України важливою є активізація закликів у світі, щоб у Конгресі США невідкладно було розглянуто допомогу Ізраїлю та Україні. Сподіватимемось, що ці сигнали цього разу не залишаться без відповіді, і наш найбільший стратегічний партнер США зроблять усе можливе, щоб захистити також й Україну», – підсумував дипломат.

Ігор Долгов є відомим українським дипломатом, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Туреччині, ФРН, Бельгії та Грузії. Ексголова Місії України при НАТО, ексзаступник міністра закордонних справ України та заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції.

Читайте також: Безпрецедентна атака Ірану на Ізраїль може мати серйозні наслідки, зокрема й для України

Як повідомляв Укрінформ, Іран у ніч проти 14 квітня запустив понад 300 ракет та безпілотників по Ізраїлю, 99% яких було перехоплено силами ППО.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що відбиття ракетної атаки Ірану на Ізраїль показало справжній захист союзників.