Малюська: Запуск Міжнародного реєстру збитків - реальна змога притягнути РФ до відповідальності

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що запуск Міжнародного реєстру збитків — реальна можливість притягнути Російську Федерацію до відповідальності та отримати відшкодування збитків, завданих нею.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Мін'юсту у Фейсбуці.

«Запуск Реєстру, складової Міжнародного компенсаційного механізму, його технічний старт – це безпрецедентна, революційна подія для світового міжнародного права, для українців, для всіх постраждалих від війни. Його створення й поява стали результатом кропіткої, безупинної роботи української команди та світової спільноти. Ми не чекаємо на завершення війни - ми діємо. Створено реальну можливість притягнути рф до відповідальності та отримати відшкодування збитків, завданих країною-агресором», - зазначив Малюська.

Зазначається, що головне завдання Міжнародного реєстру збитків - отримувати та обробляти заяви про збитки та докази; класифікувати та систематизувати такі заяви, оцінювати та визначати придатність заяв для включення до Реєстру та реєструвати прийнятні заяви з метою їх майбутнього розгляду та винесення рішення.

«Ще рік тому мало хто вірив у саму можливість запуску Реєстру збитків, а сьогодні ми його запускаємо та приймаємо перші заяви на відшкодування. У нас ще багато роботи, адже Робоча група, яку створив Президент України в травні 2022 року для розробки та впровадження міжнародно-правового механізму відшкодування шкоди, продовжує працювати над створенням Компенсаційної комісії, яка буде присуджувати компенсації й Компенсаційного фонду для виплат”, - наголосила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Читайте також: Реєстр збитків за першу годину роботи отримав від українців 18 заявок на компенсацію

За її словами, учасники Робочої групи перебувають у постійному діалозі з міжнародними партнерами, щоб якнайшвидше запустити Міжнародний компенсаційний механізм в цілому, а всі постраждали отримали компенсації.

Як повідомлялося, в Гаазі на міжнародній конференції "Відновлення справедливості для України" оголосили про запуск подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.