Гербст сподівається, що Конгрес США ухвалить допомогу Україні до кінця весни

Директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст, колишній Надзвичайний і повноважний посол США в Україні, оцінює імовірність ухвалення допомоги Україні в 60 відcотків.

Про це він заявив у п’ятницю на Київському безпековому форомі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Гадаю, з ймовірністю 60 відсотків, а не 100, ми побачимо ухвалення пакету допомоги Україні в найближчі два з гаком місяці», – сказав Гербст.

За його словами, цей пакет буде менший, ніж 60 млрд дол., «і в ньому не буде такого великого економічного складника».

Однією з причин, чому рішення може бути ухвалено, вважає Гербст, «є те, що Трамп не виступив жорстко проти цього».

«Якби він різко виступив проти цього, я підозрюю, що жоден Джонсон (Май Джонсон – спікер Палати представників – ред.) ні за що не виніс би це на обговорення», - сказав директор Євразійського центру Атлантичної ради.

Читайте також: Гербст закликає бути готовими до всіх можливих обставин, пов'язаних із виборами у США

На переконання Гербста, Джонсон, вочевидь, бажає винести це питання, але не хоче втратити посаду.

З іншого боку, «республіканці та демократи, у тому числі дуже потужні, заявили, що проголосують за петицію про звільнення, якщо Джонсон не винесе питання на обговорення», - зауважив Гербст.

У свою чергу, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, виступаючи на панельній дискусії Київського безпекового форуму, зазначив, що нинішня адміністрація США має перестрахуватися і вжити заходів у співпраці з європейськими партнерами, аби заморожені активи російського центробанку були спрямовані на воєнні потреби й відбудову України.

«Це був би спосіб підстрахуватися від можливого повернення пана Трампа, коли Сполучені Штати, імовірно, не виявлятимуть готовності надавати допомогу», – сказав Пайфер.

Як повідомлялося, 21-22 березня проходить 16-й щорічний Київський безпековий форум, організований для мобілізації трансатлантичної підтримки України. Гасло цьогорічного форуму: «Україна каже світу: переможемо разом!».

Фото: ksf.openukraine.org