Для вступу до Євросоюзу Україна має відповідати критеріям демократії попри війну - заступник посла ЄС

Україна має відповідати демократичним критеріям вступу до Європейського Союзу незалежно від того, що країна перебуває у війні, бо оцінку прогресу не можна змінити залежно від обставин.

Про це заявив заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло у виступі на XVI Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дипломат зазначив, що політичним критерієм вступу до ЄС є стабільність установ, які гарантують демократію, верховенство права, дотримання прав людини та захист прав меншин

«Кожне з цих слів важливе. Розширення ЄС – це процес, який базується на ваших досягненнях, на оцінці того, чи ви заслуговуєте на це. А вона залежить від фактів, тому треба зважувати, як реалізується кожне з цих понять», - сказав Дюфло.

Він зауважив, що коли йдеться про стабільність демократичних установ, дуже важливими є суспільний контроль над владою, забезпечення плюралізму думок та система стримувань і противаг.

«Незалежно від того, який період ми переживаємо – мирний час чи війну, цих напрямків треба дотримувати. Не можна розраховувати, що оцінка процесу вступу (до ЄС. – ред.) може бути модифікована залежно від обставин», - зауважив заступник голови Представництва ЄС в Україні.

Він погодився з тим, що не всі країни-члени ЄС є найкращими зразками демократії. Водночас, за словами Дюфло, якщо подивитися загалом, то сталі демократії найкраще захищені від потрясінь.

Читайте також: Зеленський обговорив із Мішелем кроки для початку переговорів про вступ України до ЄС

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина нещодавно підтвердила, що Україна протягом двох років виконає «домашню роботу» щодо вступу до ЄС, однак процес реформування країни на цьому не завершиться.