Вступ України до НАТО суттєво посилить Альянс - ексміністр оборони Канади

Північноатлантичний альянс стане суттєво сильнішим після того, як повноправне членство у ньому набуде Україна.

Як повідомляє кореспондент Укрінформ, таку думку висловив колишній міністр оборони Канади (2007-2013) Пітер Маккей під час участі у конференції в Оттаві.

“Нам ще належить сповна оцінити, як це (повномасштабне російське вторгнення до України - ред.) зміцнило НАТО. З одного боку - вступ Швеції та Фінляндії, а з іншого, коли врешті-решт до Альянсу приєднається Україна, вона посилить його дуже важливим чином, оскільки привнесе до столу перемовин у Брюсселі значно краще розуміння крихкості миру, ніж мали ми в різні періоди історії”, - сказав Маккей.

На його переконання, НАТО “має у значно більшій та практичнішій мірі підтримувати зусилля України”. “Я щиро вірю, що Україна візьме гору, але це станеться не швидко. Ми перебуваємо у критичній точці: наступні шість місяців визначать, чи зможе Україна звільнити себе й усіх нас”, - зазначив колишній міністр.

Читайте також: Україна довела здатність гарантувати безпеку для ЄС і НАТО - Стефанішина

Маккей наголосив, що “Україна бореться за колективне виживання Заходу”. “Це (агресія Росії - ред.) не припиниться в Україні. Тому ми можемо або спинити її або розслабитися й спостерігати, як вона шириться нашими країнами, наче рак”, - зауважив він.

Нагадаємо: у вівторок за підсумками чергової зустрічі Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн» міністр оборони Канади Білл Блер оголосив про виділення 40 млн канадських доларів (близько 30 млн доларів США) на чеську ініціативу із закупівлі у третіх країн артилерійських снарядів для України. За словами міністра, це дозволить терміново доставити до України кілька тисяч снарядів.

Фото ілюстративне