Зеленський виступив на відкритті виставки про спільну історію Швеції та України

Відео

Необхідно зміцнити наші союзи та альянси, щоб вони були реально здатними захищати життя і в сучасну епоху, і в майбутньому.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив у своєму виступі з нагоди відкриття у Швеції виставки "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України", передає Укрінформ.

Відео: Zeleskiy/Official

"Європа навчилася будувати мир. І ми маємо зберегти цей досвід - архітектуру співпраці у Європі та в Атлантичному просторі, яка працює заради нашої спільної безпеки. Ми маємо зміцнити наші союзи та альянси, щоб вони були реально здатними захищати життя і в сучасну епоху, і в майбутньому. Щоб ХХІ століття все ж таки відрізнялося від ХІХ чи ХVІІ - відрізнялося саме миром. Надійним миром. Тривалим миром. Миром, який не зруйнує жоден реваншист", – сказав Зеленський.

Читайте також: Швеція збільшить виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів для України

Він зазначив, що саме від нас залежить, яким буде життя, згадки про історію, виставки та історичні книги в час наших дітей та навіть їхніх дітей. За його словами, Росію необхідно привчити поважати інших, і потрібно змусити її шукати шлях до миру.

"Памʼятаймо: в історію входять не ті, кому було легко і хто змирився, а ті, кому було складно, але вони вистояли. Українців та шведів об’єднує понад тисячу років спільної історії. Ми зберегли власну культуру та свій спосіб життя. Ми навчилися цінувати мир. І ми пройдемо теперішні випробування. Гідно пройдемо - у сміливості та у співпраці. Нікому не віддамо права писати нашу історію", - додав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого Зеленський відвідає Німеччину та Францію для переговорів із федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцом і президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном.

У Музеї шведської армії у Стокгольмі 15 лютого відкрилася виставка "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України", найбільшу частину експозиції якої складають реліквії із колекції Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського (загалом – 35).

Фото: Офіс Президента