Україна має вітати всі зусилля з деескалації конфлікту на Близькому Сході - Кислиця

Ексклюзив

Україна має вітати зусилля всіх залучених країн, спрямовані на пошуки шляхів деескалації війни між Ізраїлем і ХАМАС.

Таку думку висловив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця в інтерв’ю Укрінформу.

Відповідаючи на запитання, наскільки ізраїльська війна відвертає увагу світової спільноти від російської агресії проти України, дипломат наголосив: «Не йдеться про змагання України та Ізраїлю».

За його словами, нині триває чергова фаза тривалого близькосхідного конфлікту, тригером якої стали жахливі події 7 жовтня, коли загинуло близько 1200 громадян Ізраїлю. На думку Кислиці, небезпечність цього конфлікту - у можливості «виходу його за межі Ізраїлю й Гази».

«Це не лише ХАМАС, це і підтримувані Іраном Хезболла в Лівані, і хусити в Ємені. Потягнеш за одну ниточку – і витягнеш весь клубок. Якщо цей конфлікт переросте в загальну війну на Близькому Сході, від цього страждатимуть усі. Тому ми маємо вітати зусилля всіх залучених країн, спрямовані на пошуки шляхів деескалації цієї війни й на усунення причини того, що сталося 7 жовтня», – пояснив постпред.

Він нагадав, що коли розпочалася повномасштабна агресія РФ проти України, інші конфлікти відійшли на задній план. «Але ж вони теж надзвичайно криваві, там щодня гинуть люди», – зауважив Кислиця.

Читайте також: Проблеми на Близькому Сході не завадять потужній допомозі Європи для України - Боррель

За його словами, одним із завдань української дипломатії було «скалібрувати наші зусилля, щоб і міжнародна спільнота, і ООН діяли, враховуючи наявність у світі більш як п’ятдесяти конфліктів».

Він зазначив, що Радбез ООН активно ухвалює рішення щодо інших конфліктів, а в України «єдиний конфлікт, у якому агресію здійснює країна, що посідає місце постійного члена (у Радбезі - ред.)». З погляду України Радбез не виконує тих функцій, які прописані в Статуті ООН, коли йдеться про російську війну. Водночас «з точки зору тих, хто зацікавлений у безпеці в Червоному морі, Радбез засідає і ухвалює резолюції», заявив постпред.

«І щодо Сирії через силу ухвалюються рішення, навіть щодо Гази через «кесарів розтин» таки народжуються резолюції, які впливають на долі громадян на Близькому Сході, в Африці», – сказав Кислиця.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня відбудеться засідання Радбезу ООН міністерського рівня щодо ситуації на Близькому Сході.