Швейцарія виділить ₣1,5 мільярда на підтримку України в наступні три роки

Швейцарія запланувала виділити 1,5 млрд франків (близько 1,75 млрд доларів) на підтримку України в рамках міжнародної співпраці у 2025-2028 роках.

Про це заявила Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амгерд на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Берні, передає кореспондент Укрінформу.

«Політичним компасом відбудови слугують принципи Лугано, закладені на Конференції з питань відновлення України в липні 2022 року. На підтримку України Швейцарія запланувала на період наступної стратегії з міжнародної співпраці з 2025 до 2028 року півтора мільярди франків. Сьогодні ми обговорювали необхідність найкращої координації допомоги з міжнародною спільнотою», – сказала вона.

Амгерд відзначила, що центральним питанням відновлення України є очищення від мін, та нагадала, що у вересні Федеральна Рада оголосила гуманітарне розмінування пріоритетом і затвердила розрахований на чотири роки пакет допомоги обсягом у 100 млн франків. Президентка Швейцарії також поінформувала, що в жовтні в Женеві відбудеться конференція з цього питання.

Читайте також: Швейцарія підтвердила готовність організувати саміт щодо Формули миру

Крім того, за її словами, лідери обговорили зусилля ООН, спрямовані на полегшення безперешкодного вивезення продуктів харчування і добрив з України і Росії через Чорне море.

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня Президент Володимир Зеленський прибув до Швейцарії, де проходить Всесвітній економічний форум.