Кулеба пояснив, чому перемогти Росію легше, ніж СРСР під час Холодної війни

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нагадав партнерам, що Захід, який раніше складався з 19-20 країн, випередив Радянський Союз, що був набагато сильнішим за Росію сьогодні.

Про це глава української дипломатії написав у соцмережі X, передає Укрінформ.

“Для тих, хто сумнівається в спроможності України перемогти російську агресію чи в спроможності партнерів України надати належну підтримку, подумайте: У розпал холодної війни так званий “Захід” складався лише з 19–20 країн. Тим не менш, він зрештою випередив Радянський Союз і його Соціалістичний блок, обидва з яких складалися з 20 нині суверенних держав”, – зазначив він.

Міністр зауважив, що сьогодні тільки країн, які надають військову допомогу Україні через Контактну групу з питань оборони України “Рамштайн”, понад 50, а сучасна Росія набагато слабша за СРСР, їй надають зброю лише три союзники-парії: Білорусь, КНДР та Іран.

Читайте також: Кулеба щодо військової підтримки Заходу: Ми не маємо "плану Б", ми впевнені у "плані А"

“Холодна війна: 20-20. Сьогодні: 50-4. Сукупний ВВП нинішньої західної коаліції, яка надає військову допомогу Україні, у 21 раз перевищує сукупний ВВП Росії та її союзників. Захід: 57 трильйонів доларів. Росія та союзники: $2,7 трлн”, – наводить цифри глава МЗС.

За даними Міністерства оборони Естонії, якби країни НАТО інвестували лише 0,25% свого ВВП у військову допомогу Україні, це генерувало б 120 мільярдів євро на оборонну підтримку щороку, що є досить великою сумою, щоб забезпечити Україні перемогу і справедливий мир, переконаний міністр.

На думку Кулеби, також наївно вважати, що Росія не наважилася б напасти на країну НАТО, якби їй це вдалося в Україні. Глава МЗС підкреслив, що саме тому перемога нашої держави та відновлення справедливого миру є екзистенційними стратегічними цілями євроатлантичної спільноти.

Читайте також: Кулеба - про ресурс для Перемоги: сукупний ВВП України та її партнерів у 21 раз вищий, аніж у Росії

“Ми не просимо нікого воювати за нас. Все, що нам потрібно, це своєчасна та відповідна допомога, яка відповідає виклику, з яким ми стикаємося. Цифри свідчать, що справа не в ресурсах, а у вірі Заходу в себе і ставлення чіткої мети перемоги над ворогом, який загрожує всім нам”, – підсумував він.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в четвер закликав країни Заходу пришвидшити ухвалення рішень для продовження підтримки України у захисті від агресії Росії.