Рішення Євросоюзу про €50 мільярдів для України є важливим сигналом для США - Кулеба

Ухвалення Єврорадою рішення про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро є дуже важливим сигналом американським законодавцям про підтримку України.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час спілкування у прямому ефірі в Інстаграмі з телеведучим Вадимом Карп’яком, передає Укрінформ. 

Глава української дипломатії зазначив, що учора вночі і сьогодні вранці в інформпросторі піднялася хвиля, що «Європа не затвердила гроші для України», хоча на саміті було досягнуто принципового рішення про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

«І сьогодні протягом дня європейські лідери - і (президент Євроради) Шарль Мішель, і (голова Єврокомісії) Урсула фон дер Ляєн почали давати дуже чітку комунікацію: ми домовилися про гроші для України, про 50 млрд, які ми пообіцяли, нам треба фіналізувати два питання - чи це буде з участю Угорщини, чи без участі Угорщини і яким буде юридичний механізм збирання і передачі грошей», - сказав Кулеба.

Читайте також: ЄС за будь-яких умов знайде шлях стабільного фінансування для України - лідери євроінституцій

Він наголосив, що ухвалення цього рішення є дуже важливим сигналом для США.

«Не Америка дає сигнал Європі, а Європа дає сигнал американським законодавцям, що ми залишаємося «на борту», ми підтримуємо, ми виділяємо безпрецедентні кошти (для України – ред.). Тому зараз усе дуже правильно і позитивно розвивається», переконаний глава української дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Європейська Рада оприлюднила висновки саміту щодо України, розширення й реформ. Вони містять, зокрема, документальне підтвердження рішення глав держав та урядів ЄС розпочати переговори про членство з Україною і Молдовою.

Читайте також: Орбана можна переконати підтримати фінансування України - Макрон

МЗС України також привітало досягнення на саміті принципового рішення про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що готовий підтримати виділення Євросоюзом 50 млрд євро Україні, якщо Будапешт отримає всі заморожені Єврокомісією кошти.