Участь у політиці готові брати близько 43% українок, які перебувають за кордоном

Опитування

Близько 43% жінок, які перебувають за кордоном, готові брати участь у політиці України, а 40% опитаних стверджують, що чинна політична система їх задовольняє.

Про це повідомила співзасновниця Українського жіночого конгресу Світлана Войцеховська під час презентації дослідження «Передумови повернення в Україну для участі у відбудові українських жінок, які знайшли тимчасовий прихисток за кордоном», передає Укрінформ.

“Майже 40% опитаних жінок стверджують, що політична система України задовольняє і дає можливість жінці як балотуватися, так і бути в політиці. Готовність брати участь у політиці, з тих, хто перебуває за кордоном - 43%”, - зазначила Войцеховська.

На її переконання, такі результати говорять про те, що жінки залишаються активними у суспільному житті та готові брати на себе відповідальність при поверненні і прийнятті рішень щодо відбудови. Крім того, вона додала, що жінки різного віку висловили таку готовність.

Серед факторів, які впливають на те, чому жінки не хочуть бути в політиці, 57% називають обмеження виїзду, 48% - відсутність знань, 36% - не вірять в успіх, 30% - не знають політичної сили, яка б представляла їх інтереси, 22% говорять про те, що не впевнені, що зможуть пройти і через це у них немає бажання починати таку діяльність.

Читайте також: В Україні чверть складу уряду становлять жінки - заступниця міністра юстиції

Опитування було проведено компанією Periscope Research у співпраці з Освітнім кластером «Мрій.Дій» (Польща) на замовлення Українського Жіночого Конгресу за підтримки проєкту U-LEAD з Європою 1-12 листопада 2023 року.

Для дослідження було опитано 800 жінок-українок з 18 країн їх перебування, переважно з Польщі, Чехії та Німеччини.

Як повідомляв Укрінформ, українки, які понад 90 днів перебували у вимушеній еміграції за кордоном через повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України, не матимуть можливості балотуватися на виборах.