Звіт Єврокомісії щодо України дасть розуміння подальших кроків до ЄС - Стефанішина

Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина напередодні звіту Європейської комісії відзначила, що Україна стала частиною ширшого пазла розширення Євросоюзу і що наша держава має продовжувати реформи.

Про це вона заявила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Урядовиця зазначила, що Україна зробила все, про що домовлялася, реформи продовжаться і надалі до і після початку переговорів про членство в Євросоюзі.

"У коментарях навколо очікуваного звіту Європейської комісії забагато емоцій і мало розуміння шляху, який відкрився перед нами 23 червня минулого року. Живучи в постійніх «емоційних гойдалках», ми часто схильні до категоричних оцінок. За критикою ми не чуємо похвали; а концентруючись на окремих речах, втрачаємо з поля зору основне”, – вважає Стефанішина.

Читайте також: Україна очікує позитивного висновку ЄС щодо заявки на вступ - Стефанішина

У цьому контексті віцепремʼєрка наголосила, що звіт, який Європейська комісія опублікує завтра, розповість про прогрес України (“насправді, неймовірний прогрес, як з трибуни Верховної Ради сказала Президентка ЄК”) і дасть розуміння подальших кроків.

“Але формулювання будуть стримані. І у цьому контексті відзначу три речі: 1) Україна є частиною ширшого політичного пазла розширення, і Звіт буде саме про це; 2) реформи мають продовжуватися, вичерпного списку завдань не буде; 3) Звіт ЄК - це лише основа, рішення щодо відкриття перемовин буде ухвалюватися лідерами ЄС в грудні”, – зауважила вона.

Читайте також: ЗМІ: Україна виконала чотири з семи кроків - Єврокомісія оцінила готовність до переговорів про вступ

“Нам може це не подобатися, ми можемо з цим не погоджуватися, і навіть вважати несправедливим, але що важливо, ми, Україна, вже підняли надзвичайно високо планку для всіх країн розширення”, – підсумувала Стефанішина.

Як повідомлялося, за даними внутрішнього документа, з яким ознайомилося Радіо Свобода, Єврокомісія вважає цілком виконаними чотири із семи критеріїв, які були поставлені Україні для отримання статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.