В ООН рекомендують українській владі переглянути закон про колабораціонізм

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні рекомендує українській владі переглянути закон про колабораціонізм з урахуванням положень міжнародного гуманітарного права та реалій життя в умовах окупації.

Про це заявила голова Місії Даніель Белль на презентації нової доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні, яка охоплює період з 1 лютого до 31 липня 2023 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Доповідь рекомендує ретельно переглянути існуючі закони про колабораціонізм, спираючись на положення міжнародного гуманітарного права та враховуючи реалії життя в умовах окупації», - сказала Белль.

Вона поінформувала, що на звільнених територіях українська влада порушила майже шість тисяч кримінальних справ проти осіб, звинувачених у співпраці з окупаційною владою.

«Наш моніторинг показує, що багато затриманих і навіть засуджених громадян були обрані мішенню за діяльність, яку, згідно з міжнародним гуманітарним правом, окупаційна влада в принципі може робити обов’язковою для виконання. Це стосується осіб, які працювали над забезпеченням безперервної роботи соціальних служб і шкіл», - зауважила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Читайте також: Росія є найбільшим порушником міжнародного права ХХІ століття - Кориневич

За її словами, ті, з ким представники Місії проводили співбесіди, часто заявляли, що погодилися працювати лише після погроз з боку окупаційної влади.

«Вони також описували атмосферу всепроникного страху під час окупації, яка ще більше посилювалася їхньою ізоляцією від підконтрольної уряду України території», - констатувала голова Місії.

Як повідомлялося, Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" набув чинності 15 березня 2022 року.